← Zoom out

Apare un nou unicorn românesc? Compania evaluată la 5 mil. euro care creează roboți software

Nu, din păcate (sau fericire) încă nu vorbim despre roboții din Terminator sau alte filme în care organismele cibernetice trăiesc alături de noi, ci despre roboți software, meniți să automatizeze activități redundante și să ne ajute lucrăm mai ușor și eficient.

Oana Coșman in Inovație, Zoom In
29 Oct 2020  |  5 min
Apare un nou unicorn românesc? Compania evaluată la 5 mil. euro care creează roboți softwareApare un nou unicorn românesc? Compania evaluată la 5 mil. euro care creează roboți software
Foto: Shutterstock
Let others know:

Join the conversation:
0

Inițial lansat sub denumirea Mission Critical, Tailent este un startup de procesare robotică automatizată. În traducere, cu tehnologia creată de Tailent companiile vor putea complementa forța de muncă umană cu forță de muncă digitală accesibilă sub forma roboților software reutilizabili.

Între talent și inteligență artificială

„Rebranding-ul prin care am trecut a evidențiat că ceea ce oferim, și anume roboți software calificați, se află la intersecția dintre talent și AI (Artificial Intelligence)”, spune Mario Popescu, CEO-ul companiei.

Tailent oferă servicii de automatizare pentru task-uri repetitive și au aplicații pentru industria hotelieră, unde au implementat soluții de management a buletinelor și documentelor personale, dar și pentru SAP și Oracle.

Au început să atragă atenția companiilor și clienților încă de acum un an, iar acum au început extinderea la nivel internațional și lucrează alături de companii din topul Fortune 500.

Cum a pornit totul? O poveste clasică, am putea spune: au vrut să adreseze o problemă sau o nevoie a pieței. În cazul Tailent, a pornit de la o nevoie reală în industria ospitalității.

„Astfel, am livrat în doar două săptămâni un robot software care digitalizează procesul de check-in în diverse instituții. Câteva luni mai târziu, 70 de hoteluri din România își primeau oaspeții mult mai rapid și întâmplarea face ca soluția să fie perfect adaptată contextului global actual. După acest episod, nevoia de automatizare a fost din ce în ce mai pregnantă în lume, ceea ce a deschis calea spre ideea de democratizare a accesului la automatizare”, ne povestește Mario Popescu, CEO-ul Tailent.

Roboți personalizați sau „la cheie”

Mario precizează că tehnologia pe care o pun la dispoziție se pretează pentru două profile de clienți. Primul profil este reprezentat de cei care își doresc să își construiască singuri roboții software, iar al doilea de cei care își doresc să achiziționeze un robot software “la cheie”, calificat, care poate fi pus la treabă în cel mai scurt timp.

Așa cum mențional Mario, echipa Tailent a început încă din luna septembrie a acestui an extinderea internațională prin lansarea tehnologiilor Tailent Automation Platform Studio, pentru dezvoltarea roboților, și Tailent Automation Platform Control Center, pentru gestionarea acestora în medii de producție, pentru clienți și parteneri din toată lumea.

Soluția TAP Studio permite atât automatizări simple bazate pe acțiuni pre-construite, care nu implică sau presupun un nivel redus de programare, cât și automatizări complexe prin modulul puternic de programare avansată.

Câteva exemple ar fi automatizarea proceselor repetitive sau redundante, integrarea de sisteme care nu au fost gândite să comunice între ele, soluții cheie de business care nu mai beneficiază de suport din partea producătorilor sau sisteme unde dezvoltarea și integrarea de noi funcționalități este costisitoare.

„Procesele ce pot fi automatizate se împart în două categorii: acces rapid la informații și automatizarea task-urilor repetitive și consumatoare de timp”, mai spune CEO-ul Tailent. Astfel, antreprenorii pot avea acces la informații folosind roboții software în rapoarte și analize, adunând date din surse multiple.

rpa
Foto: Shutterstock

Roboții software nu vor înlocui munca umană

La rândul lor, angajații folosesc cu succes roboții în munca lor de zi cu zi, lăsând în seama acestora task-urile consumatoare de timp și sensibile la greșeli umane.

„Astfel, ei se pot concentra pe task-urile ce aduc valoare companiei, precum relații interumane, decizii strategice, customer care, relații cu furnizorii, noi metode de a mări productivitatea și a scădea costurile”, adaugă Mario.

Evenimentele din ultimele luni au forțat tot mai multe industrii să se digitalizeze. Dar în mediul privat, pasul spre digitalizarea activității fusese făcut de mai mult timp. Ceea ce a făcut bine pandemia, dacă putem spune asta, e că a forțat și digitalizarea mediului public, lucru pe care l-a observat și Mario Popescu.

„Pe lângă aplicabilitatea evidentă în mediul privat, apar din ce în ce mai multe inițiative și în mediul public pentru eficientizarea și digitalizarea serviciilor publice”, spune el.

Din punct de vedere al automatizării și al dezvoltării domeniului de activitate în care este prezent Tailent, Mario este convins că, pe viitor, vom avea tot mai mulți Roboți Calificați (Skilled Bots).

„Acești roboți au o particularitate semnificativă în sensul că pot fi folosiți oriunde pe glob și de către orice client care dispune de o anumită aplicație”, afirmă el.

Și ajungem să vorbim despre teama care încă există în rândul angajaților la nivel global, și anume că vor fi înlocuiți de roboți în cadrul companiilor pentru care lucrează, nemaifiind nevoie pentru skill-urile lor.

„Roboții au fost inventați să simplifice munca oamenilor și să elimine activitățile repetitive, ajutându-i să se concentreze pe acțiuni mai relevante, care le pun mai bine în valoare abilitățile și competențele”, spune Mario.

Din punctul său de vedere, de-a lungul istoriei, industrializarea, automatizarea, îmbunătățirea proceselor de lucru nu a dus la concedierea oamenilor, ci la condiții mai bune de trai și la calificarea oamenilor în acele tehnologii de automatizare, ceea ce a însemnat evoluția societății în general.

În esență, roboții nu ne vor „fura locurile de muncă”, nu ne vor înlocui, ci ne vor ajuta să lăsăm deoparte sarcinile repetitive pentru a ne concentra mai mult pe munca de creație. Adică pe ceea ce ne face umani.

„Pe scurt, trebuie să ne schimbăm percepția despre muncă de la „trebuie să completez un formular din ERP cu date din fișiere”, în „ce pot să fac să cresc ca om și implicit ca valoare pe care o aduc în organizația în care am ales să activez”, declară CEO-ul Tailent.

Compania, pe cale să devină un nou unicorn românesc

În ceea ce privește perspectivele de viitor, Mario Popescu se declară optimist și este convins că industria de automatizare de procese este în creștere. „Nevoia de digitalizare este din ce în ce mai prezentă și credem că 2021 este anul în care vom putea pune tehnologia noastră la treaba în folosul oamenilor”.

Au demonstrat eficiența modelului de roboți calificați în industria hotelieră, iar acum au și clienți din Fortune 500, cum ar fi Xerox. De exemplu, Tailent a automatizat pentru Xerox procesul de raportare a vânzărilor prin intermediul distribuitorilor cu un robot software.

Inițial, raportarea implica zile întregi de procesare manuală a datelor din multiple surse, întârziind luarea deciziilor și afectând agilitatea companiei într-un mediu tot mai concurențial. În urma automatizării, acest proces durează acum doar 3 minute, echipa managerială a Xerox având acces instant la o imagine fidelă a business-ului la nivel național și la informații precise, pe care să-și poată baza procesul decizional.

„De asemenea, avem foarte multe propuneri de colaborare în afara țării, urmând ca, până la finalul anului, tehnologia dezvoltată de Tailent să fie pusă în folosul clienților și pe alte continente, precum Asia și America de Sud”, adaugă Mario.

În acest an au primit și finanțare în valoare de o jumătate de milion de euro de la un fond de investiții românesc pentru a se dezvolta.

„Tratăm cea mai importantă problemă a industriei de RPA tradițional – investiții ample și un orizont de timp incert până în momentul în care eficientizarea proceselor începe. Așteptările clienților sunt total diferite, aceștia își doresc să poată automatiza procese de business într-un timp scurt iar modelul nostru de business vine în ajutorul acestora, accelerând utilizarea roboților software în companii”, spunea la finalul lunii aprilie Mario Popescu, CEO-ul Tailent.

Roboții Tailent lucrează pentru companii locale și internaționale precum Ana Hotels, Hilton, Marriott, Xerox. Tailent are parteneriate strategice cu Bitsoft, Bittnet, Microsoft și Neogen, iar după acea rundă de investiții din primăvară, compania românească este evaluată la peste 5 milioane de euro.


Oana Coșman
Oana are o experiență de 14 ani în presa scrisă și online. Este editor start-up.ro, iar în trecut a lucrat pentru publicații de business precum Forbes România și Ziarul Financiar. Este pasionată de călătorii, adoră să descopere destinații noi și să afle poveștile oamenilor faini.


>