Afectează Soarele lentilele telefoanelor mobile?
Este firesc să te intereseze Soarele. În definitiv, reprezintă una dintre cele mai puternice forțe din Univers. Dar te-ai gândit vreodată dacă este posibil să-ți deteriorezi camera foto a smartphone-ului fotografiind Soarele? În acest articol, vom explora riscurile și pericolele fotografierii acestui corp ceresc și vom răspunde la această întrebare.


Riști și pierzi
Da, fotografierea directă a Soarelui poate provoca daune ireversibile camerei tale! Este riscant să faci așa ceva. Mai bine eviți. Dacă percepi o lumină strălucitoare care-ți afectează ochii, sigur îi va dăuna și camerei foto a telefonului.
Poți face o fotografie cu soarele? Sigur, dar totul va avea un cost. Senzorul telefonului tău este proiectat să detecteze și să filtreze lumina, dar, atunci când este prea multă, se pot produce daune permanente.
Ce se întâmplă când razele Soarelui ajung la senzorul camerei foto
Cu toții utilizăm produse electronice și suntem conștienți că fiecare gadget are nevoie de o anumită cantitate de energie. Ce e în plus strică! Mai mult curent electric prin echipament va duce la deteriorarea componentelor electrice.
Aceeași situație guvernează și în cazul senzorului camerei foto, care este compus din material fotosensibil. Când lumina cade pe un pixel al senzorului, se generează o sarcină electrică. Cu cât sursa de lumină este mai puternică, cu atât cantitatea de electricitate produsă este mai mare. Aceasta înseamnă că dacă expui senzorul la o sursă puternică de lumină îl poți deteriora. Iar Soarele este cel mai puternic izvor de lumină natural accesibil nouă…
Cunoaște regulile înainte să le încalci
Este vară, afară e „luna lui cuptor”. Sub soarele dogoritor, visezi la plajă, vrei să stai neîncetat alături de prietenul tău… smartphone-ul! În traducere, vrei fotografii și multă interacțiune pe rețelele de socializare. În astfel de momente, ai tendința să cedezi. Îți imaginezi că ești „Regele Soare”! Și ai putea face o fotografie rapidă Soarelui. Probabil, camera foto nu va avea de suferit, dar nici nu vei avea o imagine foarte bună. Nu va exista nici focalizare. Nici timp pentru ca obiectivul să se ajusteze.
Uite, aici sunt informații pe care trebuie să le știi. Dar, decizia finală îți aparține. Majoritatea camerelor foto au filtre UV care blochează o parte din lumină să bombardeze senzorul. Sunt șanse să iasă bine dacă faci rapid o fotografie sau un selfie, dar nimeni nu-ți garantează integritatea camerei.
Prima regulă este să nu stai cu telefonul orientat direct către Soare. Ține apoi smartphone-ul într-un unghi care să-ți permită să vezi ecranul fără să privești spre corpul ceresc. Nu utiliza focalizarea automată, deoarece zoomul digital va avea ca rezultat o imagine neclară, pixelată. Utilizează un trepied, dar și un temporizator pentru a evita vibrațiile care apar după ce atingi butonul declanșator.
Și eclipsele, la fel de dăunătoare
O mulțime de oameni au făcut fotografii cu telefonul la eclipsele de soare din ultimii ani. Majoritatea au scăpat fără daune la camera foto. Motivul? Expunere scurtă… Au fost și proprietari care au făcut imediat investiții într-un nou dispozitiv. De ce? Pentru că au avut expunere prelungită. Inclusiv NASA a avertizat acest pericol. Mulți au confundat însă eclipsa cu un foc de artificii și au stat live minute bune pe rețelele de socializare. În loc să lase asta în seama lui Hubble, telescopul spațial care furnizează cele mai detaliate imagini în lumină vizibilă realizate vreodată.
Atenție la time-lapse!
Este uimitor ce imagini produc smartphone-urile în prezent. Tehnica time-lapse este incredibilă pentru a arăta frumusețea naturii și, de asemenea, trecerea timpului pe parcursul unei zile. Acest gen de fotografie prezintă însă un risc imens atunci când Soarele intră în această ecuație. Dacă imaginile sunt făcute incorect, camera foto este în pericol! Trebuie să știi să poziționezi telefonul la umbră, pentru a face în siguranță tranziția Soarelui de la răsărit, la apus.
Avantaj iPhone
Este important să ai grijă de dispozitivul tău. Soarele poate ataca mult mai rău camera foto a telefonului tău în cazul în care aceasta prezintă lentilele zgâriate. iPhone-urile au o șansă mai mare de a face față expunerii la lumina solară decât multe telefoane cu sistem Android. Dar cu condiția să respecți siguranța produsului! Pe un iPhone există lentile protejate de cristal de safir, care sunt mai rezistente la zgârieturi și, totodată, nu se încălzesc așa cum o fac lentilele tradiționale din sticlă.
Concluzia este clară – expunerea la Soare poate deteriora camera foto a dispozitivului tău. Vrei să fotografiezi Soarele? Poți… dar totul poate avea un cost.