9 motive pentru care bateria smartphone-ului tău se descarcă rapid
Abia ce ai deconectat smartphone-ul de la priză și, pe ecran, deja apare mesajul „Low Battery”. Indiferent că ai iPhone sau Android, există numeroase motive pentru care bateria smartphone-ului se descarcă rapid. Din fericire, pe multe dintre ele le poți rezolva sau evita. Află detalii în rândurile următoare.


1. Rata de refresh și luminozitatea ecranului prea mari
Din punct de vedere vizual, ecranele mari, luminoase, cu high refresh rate sunt adevărate plăceri. Însă, din punct de vedere al energie pe care o consumă, display-urile generoase nu mai reprezintă chiar un atuu și le putem clasa în top motive pentru care bateria telefonului se descarcă în mai puțin de 12 ore. Așa că, dacă dorești să economisești bateria, reglează luminozitatea ecranului și rata de refresh, la niveluri cât mai mici. Dacă ești fan Dark Mode, poți chiar seta unele aplicații (Instagram, de exemplu) pe modul întunecat, păstrând durata bateriei și mai mult timp.
2. Prea multe aplicații deschise
Uiți să închizi aplicațiile după ce le folosești și le lași să ruleze în fundal? Poate fi un motiv în plus pentru care autonomia bateriei scade. Este recomandat ca, de câteva ori pe zi, să verifici ce aplicații au rămas deschise în background și să le închizi pe toate, automat.
3. WiFi activat tot timpul
WiFi-ul pornit tot timpul poate consuma și el bateria, mai ales atunci când telefonul caută în permanență semnal. Este normal să ții WiFi-ul pornit când îl folosești acasă, la birou sau într-un restaurant. Dar dacă te plimbi, ești în drum spre birou, casă, recomandat este să dezactivezi WiFi-ul și să salvezi bateria.
4. Menținerea funcției de localizare active în mod inutil
La fel ca în cazul WiFi-ului, și GPS-ul consumă baterie pentru a se actualiza tot timpul. Funcția GPS se bazează pe o serie de schimbări rapide ale coordonatelor, ceea ce înseamnă că telefonul face un „efort” în plus. Dacă vrei să economisești bateria, dezactivează atât WiFi-ul, cât și GPS-ul, când nu le folosești.
5. Prea multe notificări sau reclame
Notificările sau reclamele tip pop-up (cele care apar în jocurile și aplicațiile gratuite) sunt deranjante și pentru noi, și pentru telefon. De multe ori, notificările luminează ecranul, ceea ce poate fi util pentru utilizatori: este suficient să arunci o privire pe display, pentru a vedea ce notificare ai primit, fără să mai deblochezi ecranul. Însă dacă vrei să păstrezi cât mai mult bateria, poți intra în Settings > Aplicații sau Notifications și să dezactivezi manual notificările trimise de unele aplicații.
Citeșite și: Cum scapi de reclame pe telefon
6. Folosești prea mult aplicații care consumă multă energie
Și pentru că tot am menționat notificările, iată care aplicațiile consumă cea mai multă baterie:
- Aplicațiile smartwatch-ului sau ale brățărilor fitness. Dacă folosești un ceas smart conectat la telefon, probabil știi deja că aplicația aferentă va avea nevoie de activarea locației, de accesul la cameră, la microfonul telefonului sau de o conexiune la internet. În plus, poți primi notificări, în funcție de setările device-ului tău;
- Aplicațiile de date, întâlniri sau social media (Facebook, Instagram, Snapchat, Youtube, WhatsApp, Tinder și Linkedin) vin cu cele mai multe notificări.
7. Update-urile sistemului de operare
Actualizările sistemelor de operare aduc îmbunătățiri la nivelul oricărui telefon. Uneori, aceste îmbunătățiri rezolvă nu doar bug-uri aplicațiilor, ci și bug-uri ce țin de autonomie. Astfel că, pentru a menține durabilitatea bateriei, asigură-te că ești cu sistemul de operare la zi. Dacă ai iPhone, tot ce trebuie să faci este să intri în Setări (Configurări) -> General și Actualizare software. Dacă există update-uri nefăcute, vei găsi opțiunea în Actualizare software. Pașii sunt asemănători și pentru Android.
8. Temperaturile extreme
Probabil, ai observat deja că atunci când ții telefonul mult timp în frig, la temperaturi sub 5-0 grade, fie bateria se descarcă brusc, fie telefonul chiar se închide. După revenirea la temperaturi normale, bateria începe să funcționeze bine. La fel se poate întâmpla și în cazul supraîncălzirii. De exemplu, în cazul iPhone-ului, dacă dispozitivul depășește un anumit prag de temperatură, va afișa pe ecran un mesaj de avertizare. Dacă temperatura interioară a dispozitivului depășește intervalul normal de funcționare, telefonul își va proteja componentele interne încercând să-și regleze temperatura. Pentru a evita deteriorarea bateriei, recomandat este să nu folosești telefonul la temperaturi extreme.
9. Probleme de hardware
Dacă ai observat că, în cazul telefonului tău nu este vorba de niciuna dintre cele opt cauze menționate anterior, ai putea lua în calcul și problemele de hardware. Dacă, în continuare, smartphone-ul se descarcă rapid, mergi cu el la un service autorizat sau predă-l operatorului (dacă telefonul este încă în garanție) și vezi ce investigații suplimentare pot face pentru a rezolva problem. În cazul în care va fi nevoie să cumperi un smartphone nou, te poți orienta către un Samsung S20 Ultra, Huawei Mate 40 Pro, Xiaomi Redmi 9 sau orice alt smarphone din topul telefoanelor cu baterie mare, în 2021. Citește mai multe detalii în articolul: