6 trucuri pentru a face poze mai bune cu camera smartphone-ului
Camerele foto de pe smartphone-uri au devenit atât de bune în ultimul an încât cele de pe telefoanele premium pot rivaliza cu un aparat profesionist de fotografiat. Producătorii au introdus pe camerele foto ale telefoanelor rezoluții mai bine, mai mulți senzori care ajută device-ul să înțeleagă mai bine mediul înconjurător și subiectul pe care îl fotografiezi, precum și tehnologii avansate de inteligență artificială – totul pentru ca fotografiile surprinse cu telefonul să arate senzațional.
Dacă ai deja un smartphone cu o cameră foto performantă, tot ce mai ai de făcut este să descoperi cum să o folosești la adevăratul ei potențial. Iar aici discuția se împarte în 2: ce trebuie să faci înainte să declanșezi și ce faci după. Dar să le luăm pe rând.
Încadrarea mai bună poate schimba totul
Când ne uităm la o fotografie care ne place, uneori nu ne dăm seama de ce. Dar dacă vedem o fotografie în care doar jumătate din subiect este vizibil, ne dăm seama că ceva e în neregulă.
În general, nu ai cum să dai greș dacă alegi să centrezi subiectul, dar poți merge și pe varianta în care subiectul tău se află în stânga sau în dreapta, sus sau jos, însă în acest caz el trebuie să fie cu fața spre partea în care există mai mult background în fotografie.
Poți experimenta și cu încadrări mai artistice sau ieșite din comun, însă dacă nu ai experiență cu camera foto, s-ar putea ca rezultatul să nu fie așa cum te-ai fi așteptat.
Focus pe subiectul fotografiei
Dacă avem mai multe persoane într-o fotografie și vrem să avem focus pe o față anume, atunci punem degetul pe ecran, iar focusul se va muta pe fața respectivă. Acest lucru este util atunci când fotografiezi persoane având cerul în background sau un fundal mai întunecat, pentru că te va ajuta să evidențiezi mai bine subiectul fotografiei.
Joacă-te cu expunerea
Expunerea poate face diferența între o poză bună și una nereușită, mai ales atunci când nu ai suficientă lumină sau lumina vine din fața obiectivului camerei. În momentul în care ridici smartphone-ul să faci o poză, ai grijă să pui focusul pe subiect, apoi te poți juca și cu expunerea, până când găsești valoarea ideală a acesteia pentru o fotografie reușită.
Pozele făcute în contre-jour, atunci când lumina vine direct din fața camerei foto, ies adeseori „arse”, fără detalii vizibile și cu subiectul întunecat sau blurat. Dacă nu ești fan al fotografiilor artistice și nu îți place să te joci cu umbrele, asigură-te că lumina vine mereu din spatele camerei foto.
În cazul în care ai lumină puternică, te poate ajuta și modul HDR, care înseamnă o procesare rapidă a 2-3 imagini, în care se reduc „highlight-urile” și se evidențiază umbrele, pentru a reda detaliile din poză cât mai clar.
Evită să folosești blițul
Blițul începe să dispară de pe smartphone-urile mai noi și nu e de mirare. Nu numai că nu te ajută să iluminezi bine o fotografie făcută pe întuneric, dar reflexiile acestuia și iluminarea parțială a pozei fac din acest tool unul aproape inutil.
Multe smartphone-uri vin echipate cu un night mode care te transformă în artist și, în plus, o fotografie prea întunecată poate fi salvată în post-producție, cu ajutorul aplicațiilor de editare.
Modul Portrait funcționează cel mai bine când ai lumină
După cum îi spune și numele, modul Portrait funcționează cel mai bine atunci când îl folosești pentru a surprinde fotografii-portret ale oamenilor. Acest mod nu funcționează însă foarte bine în încăperi întunecate, spre exemplu, și vei obține cele mai bune rezultate atunci când îl utilizezi în condiții optime de lumină.
Cum editezi fotografiile făcute cu smartphone-ul
Aplicațiile de editare foto au devenit atât de performante și intuitive încât te ajută să salvezi chiar și cele mai nereușite poze. Iată care sunt preferatele mele:
Snapseed
Snapseed are presetate mai multe filtre pe care le poți folosi pe fotografiile tale. În plus, Snapseed are și un meniu ultra complet de unelte pentru o editare cât mai profi: te poți juca acolo cu luminozitatea imaginii, cu contrastul, saturația sau umbrele. Lucrurile pe care le poți face în această aplicație sunt nelimitate.
Adobe Lightroom
Pentru această aplicație ai nevoie de un cont Adobe, apoi trebuie să imporți fotografiile. Aplicația are și un tur ghidat, care te învață cum să folosești principalele funcții. Ce îmi place la Adobe Lightroom este că te lasă să înveți tehnici de editare a fotografiilor și de la alți utilizatori și poți descoperi cum și-au editat ei pozele.
VSCO
VSCO este o aplicație la granița dintre post-producție foto și rețea socială a pasionaților de fotografie. Poți să-ți faci un profil și să urmărești fotografii care îți plac cel mai mult.
Adobe Photoshop Camera
Aceasta este o aplicație pe care o folosești înainte să faci fotografia și te lasă să te joci cu tot felul de filtre dinamice, unele funky, altele pentru mâncare, altele pentru portrait.