← Zoom out

6 funcții de pe iOS 14 pe care să le încerci după ce ai făcut upgrade

Odată cu evenimentul organizat în această lună, Apple a prezentat, alături de mai multe modele de ceasuri și tablete, iOS 14, noul sistem de operare dedicat terminalelor iPhone.

Echipa Zoom in Devices, iOS Tips
18 Sep 2020  |  4 min
6 funcții de pe iOS 14 pe care să le încerci după ce ai făcut upgrade6 funcții de pe iOS 14 pe care să le încerci după ce ai făcut upgrade
Foto: Apple
Let others know:

Join the conversation:
0

iOS 14, noul sistem de operare al Apple, disponibil la download încă din data de 16 septembrie, vine cu foarte multe noutăți, un redesign parțial și funcționalități în premieră pentru utilizatorii de iPhone.

Mesageria a fost schimbată, modul în care aplicațiile sunt organizate este complet nou, iar userii vor beneficia în premieră și de widgets, pe care le pot plasa pe ecran, alături de aplicațiile din smartphone.

6 funcții de pe iOS 14 pe care te sfătuim să le încerci

Etichetează un prieten în mesajele text

Apple s-a concentrat destul de mult asupra aplicației de mesagerie din iOS, Messages. Acum, în conversațiile pe care le porți cu prietenii poți chiar să etichetezi o persoană atunci când trimiți un mesaj care conține mai mulți destinatari. În plus, poți răspunde direct unui mesaj dintr-un grup, similar cu funcțiile regăsite în grupurile de Facebook Messenger sau WhatsApp.

Pentru a eticheta un prieten tot ce trebuie să faci este să adaugi @, iar apoi să scrii numele persoanei căreia vrei să îi trimiți mesajul direct. Dacă vrei să răspunzi unui text punctual într-un schimb mai lung de mesaje, atunci apasă mai mult pe textul care te interesează și selectează funcția Reply.

Prioritizează o conversație în ecranul de mesaje

 

ios 14 pin messages
Foto: Apple

Grupurile sau persoanele importante cu care obișnuiești să comunici nu se vor mai pierde în zecile de mesaje pe care le primești zilnic. Messages permite acum blocarea unei conversații în partea superioară a ecranului, pentru ca atunci când deschizi aplicația să îți apară mereu prima.

Cum faci asta? Deschide aplicația Messages, unde îți sunt listate toate mesajele primite, selectează persoanele sau grupurile care te interesează și dă swipe spre dreapta. Pe ecran o să-ți apară comanda rapidă de blocare, iar odată selectată acestea vor fi prioritizate de acum încolo.

Descoperă noua aplicație Translate

ios 14 translate
Foto: Apple

Gigantul american a lansat odată cu acest nou sistem de operare și o aplicație în premieră: Translate. Aceasta te poate ajuta să traduci rapid texte din alte limbi și chiar să poți purta conversații întregi cu o persoană străină.

Utilizatorii din România pot încerca pentru moment doar să se joace cu această aplicație, ca să îi descopere funcțiile. Din nefericire, traducerea în și din limba română nu este disponibilă.

În clipa de față, engleza, mandarina, franceza, germana, spaniola, italiana, japoneza, araba, portugheza, rusa și limba coreeană sunt singurele pentru care Apple oferă suport.

Traducerea poate fi făcută atât text, cât și prin înregistrarea unui mesaj audio, care va fi redat automat în limba selectată de tine. Ce trebuie să ții minte este că atunci când vrei să porți o discuție audio folosind aplicația Translate, telefonul trebuie ținut orizontal.

Un ecran mult mai organizat prin App Library

ios 14 App Library
Foto: Apple

Această funcție e o premieră pentru iOS. App Library se regăsește în ultimul ecran din telefonul tău și te va scuti de încărcarea smartphone-ului cu zeci sau chiar sute de aplicații înșirate în pagini după pagini de swipe.

Această funcție îți grupează toate aplicațiile din smartphone și va reprezenta „sertarul” tău preferat atunci când vei dori să răsfoiești aplicațiile de știri, de travel, de jocuri sau entertainment.

În plus, cu ajutorul acestei noutăți, Apple va încerca să îți recomande constant ce aplicații să folosești în funcție de istoricul tău de utilizare. Nu în ultimul rând, aplicațiile vor putea fi căutate în telefon în ordine alfabetică, la fel ca în agenda ta cu contacte.

Bucură-te de Widgets pe iPhone

Foto: Apple

Așteptat de multă vreme, acest serviciu de Widgets este disponibil acum pe iPhone, dacă ți-ai făcut upgrade la iOS 14. Widgeturile vin în dimensiuni customizabile, pot fi așezate oriunde pe ecranul telefonului tău printre aplicații și te vei putea bucura de mai multă informație oferită fără să mai deschizi aplicațiile.

Poți folosi, spre exemplu, un widget pentru vreme, care îți va arăta temperatura și condițiile meteo pe toată durata zilei, altul pentru activity, care îți va oferi date în real-time despre timpul în care ai fost activ și câte calorii ai consumat, și chiar un widget pentru Notes, din care poți accesa mai ușor notițele tale importante.

Video picture-in-picture

ios 14 picture in picture
Foto: Apple

Regăsită pe iPad de mai mulți ani încoace, funcția picture-in-picture îți va permite și ție acum, ca utilizator de iPhone, să urmărești un video într-o fereastră separată în timp ce faci browsing prin Safari, îți salvezi întâlnirile în calendar sau îți citești mailurile.

Fereastra poate fi mutată oriunde pe ecran și o poți chiar ascunde temporar, dacă intervine altceva mai urgent de făcut. Ce trebuie să mai știi este că această funcție este disponibilă și pentru cei care obișnuiesc să își sune prietenii sau colegii prin FaceTime.

Apple a anunțat și lista modelelor compatibile cu iOS 14. Sunt toate telefoanele lansate mai târziu de septembrie 2015. Iată-le:

Spune-ne într-un comentariu care este funcția din noul iOS 14 pe care crezi că o vei folosi cel mai des pe iPhone.


Echipa Zoom
Zoom by Vodafone nu este despre tehnologie, ci despre ce poți face tu cu tehnologia. Și despre toate modurile în care tehnologia îți face viața mai ușoară. Zoom îți arată totul în detaliu. Ready?


>