5 trucuri să prelungești durata de viață a telefonului tău
Așa cum vei avea grijă de el, și el va avea grijă de tine. Inițial, această vorbă era des auzită în cazul posesorilor de mașini. Între timp, și cei care dețin un smartphone respectă această regulă.


Indiferent de bugetul tău sau de preferințele tale, upgrade-ul unui smartphone trebuie făcut mereu la timpul potrivit, mai ales dacă nu știi exact ce telefon ți se potrivește. Atunci când apare o urgență, pentru că actualul telefon nu mai funcționează, spre exemplu, e clar că trebuie să iei o decizie rapidă și să te gândești pe loc care este cel mai potrivit terminal pentru tine.
În scenariul în care telefonul tău actual funcționează încă, nu pare să aibă probleme, dar îți este teamă că va fi depășit repede de noutățile de pe piață, pentru că are deja câțiva ani vechime, există soluții care te pot ajuta să prelungești durata de viață a telefonului tău până la momentul potrivit în care pe piață va apărea un model pe care să ți-l dorești cu adevărat.
Nu rata update-urile
Sunt mai multe motive pentru care te-ai putea gândi să nu mai faci update-uri la aplicații și sistemul de operare atât de des. Memoria telefonului se încarcă prea mult, poate un OS nou va consuma mai multă baterie, iar telefonul tău nu mai impresionează foarte mult la acest capitol din cauza vârstei, iar resursele limitate ale terminalului pot face ca totul să se miște sacadat.
Cum poate merge un smartphone vechi mai repede? Update-urile de sistem și pentru aplicații optimizează modul în care un smartphone funcționează. Mai mult, există riscul ca atunci când rămâi cu versiuni prea vechi pe device-ul tău, să apară probleme de securitate sau chiar erori de rulare a aplicațiilor.
Fiecare generație nouă de Android și iOS anunță public înainte de lansare ce telefoane vor rămâne compatibile și care sunt versiunile de OS care nu vor mai primi update-uri și vor fi scoase practic din uz.
Dacă modelul tău se află pe lista celor care nu mai pot primi update-uri, atunci chiar trebuie să iei în calcul schimbarea telefonului. Altfel, ține mereu aplicațiile setate pe update automat, ca să fii sigur că telefonul tău rămâne optimizat.
Scapă de aplicațiile vechi și inutile din telefon
Dacă spațiul pe telefon este limitat, evită pe cât posibil să ajungi în situația în care ai de șters poze și clipuri din vacanță ca să poți salva un document nou în telefon.
Pe măsură ce memoria telefonului va fi mai încărcată, nici sistemul de operare nu va mai merge la fel de bine, iar în scurt timp ai putea sesiza multe probleme care te vor deranja: unele aplicații se vor închide neașteptat, jocurile nu vor mai rula la fel fin ca la început, iar multitasking-ul pe telefon va deveni un mic chin, din cauza că telefonul nu va răspunde comenzilor așa cum erai obișnuit.
Fă-ți un obicei ca la două luni să mai ștergi din aplicațiile pe care le-ai folosit o singură dată și care s-au dovedit inutile și să îți salvezi undeva în cloud clipurile și fotografiile.
Păstrează în telefon doar lucrurile dragi și foarte utile, fără să îl mai încarci până la refuz. Procesorul nu se va mai chinui atât de mult, iar telefonul va comporta mult mai bine pe o perioadă mai lungă de timp.
Ia-ți o carcasă bună
Husa pentru telefon este o necesitate. Mai corect spus, este acel compromis pe care trebuie să îl faci, chiar dacă inițial ți-ai cumpărat telefonul pentru că îți plăcea la nebunie cum arăta.
Dacă vrei să te bucuri mult timp de el, asigură-te că este protejat cum trebuie. O husă nu îl va salva dacă îl scapi de la etajul 1 pe asfalt, dar îl va proteja suficient pe termen mediu în fața micilor șocuri inevitabile: îți scapă din buzunar între scaunele de la mașină, cade de pe birou pe parchet, îl arunci în pat, iar el ajunge pe jos, îți cade de pe chiuveta de la baie direct pe gresie.
Toate aceste scenarii nu sunt deloc improbabile și deși luate individual nu vor produce pagube vizibile terminalului tău, pe termen mediu, adunate, ar fi putea deveni motivul pentru care difuzorul nu mai funcționează corect, display-ul nu se mai activează în partea superioară, iar antena pierde semnal când nici nu te aștepți.
Curăță-l frecvent
Smartphone-ul poate fi o sursă de microbi și bacterii. Îl ții peste tot cu tine și îl folosești, display-ul este atins și atunci când ai mâinile murdare, pline de grăsime sau prăfuite, iar apoi îl pui la ureche să vorbești cu cineva. În primul rând că acest lucru nu este igienic, dar poate limita durata de viață a unui telefon.
Acesta este și motivul pentru care nu doar ștergerea constantă a display-ului e foarte importantă, însă curățarea orificiilor telefonului va ajuta. Șterge-l ușor cu o cârpă pentru ochelari grila pentru difuzoare, orificiul pentru microfon și asigură-te că slotul de încărcare nu este plin de praf sau mizerie.
Obișnuiește-te să repari, nu să schimbi cu totul
Să începem cu partea cea mai importantă. Dacă vreodată cauți să repari telefonul, trebuie să mergi într-un service autorizat și evită să faci tu experimente pe terminalul tău, pentru că există riscul să îi produci daune ireparabile.
De foarte multe ori, reflexul atunci când un device se strică este să îl schimbi cu totul. Aici revenim la prima idee din acest articol: nu ar fi mai bine să aștepți momentul potrivit ca să îți schimbi terminalul?
Poate că un model care te interesează mult se va lansa în jumătate de an, iar până atunci există soluții să rămâi cu telefonul tău actual. Dacă bateria este o problemă, poți să o schimbi, iar modelul vechi va continua să meargă foarte bine o perioadă destul de lungă de timp.
Cine știe, odată ce îl vei schimba, poate părinții vor dori să învețe cum se folosește un smartphone ca să comunice și să se descurce mai simplu
Sunt destul de sceptic in ceea ce priveste upgrade-ul. Este dovedit ca unele companii au incercat ca prin update sa incetineasca viteza de reactie a echipamentului si autonomia bateriei (vezi Iphone 5S)
destul de dificil cu reparatul.