5 secrete care te ajută să faci fotografii macro foarte bune cu telefonul
Pentru orice om pasionat de fotografie, toamna este anotimpul ideal. De la galbenul-verzui al frunzelor de septembrie, până la portocaliul intens și cărămiziu al frunzelor de noiembrie, culorile toamnei sunt pline de căldură, vibrante și orice fotografie pe care o faci arată senzațional.


Mi se întâmplă des să duc mâna la telefon când sunt prin parc și văd frunze pe jos. Toamna aș fotografia orice. Este anotimpul cel mai contrastant și colorat. Anotimpul în care fotografiile tale din feed-ul de Instagram o să arate fix așa cum îți dorești.
Și pentru că vorbim de toamnă o să vă spun mai multe despre câteva secrete ale fotografiilor macro cu telefonul – asta pentru că toamna este anotimpul ideal pentru macro. Fotografia macro se referă la captarea unui anumit subiect extrem de aproape. Toată lumea știe fotografiile făcute frunzelor, insectelor și altor obiecte mici.
Lentile macro
Achiziționează o pereche de lentile macro pentru telefon sau lipește cu bandă adezivă o lupă pe camera smartphone-ului. Dacă îți place tare să faci fotografii macro, acesta este un prim pas. Un set de lentile nu este deloc scump. Se aplică ușor peste camera telefonului precum clama pentru hârtie și este de mare ajutor. Funcționează pe majoritatea tipurilor de telefoane a căror cameră nu este mai mare de 13 mm în diametru.
Lentila macro se poate utiliza foarte ușor fixând mai întâi clipsul pe telefon, iar apoi înfiletând obiectivul pe clips. Verifică, înainte să achiziționezi lentilele, compatibilitatea cu telefonul pe care îl ai.
Pe lângă asta, nu uita să activezi opțiunea de cameră cu grilă, în cazul în care telefonul tău dispune de ea. Și nu uita să te implici cât mai mult în lumea subiectului tău pentru că doar așa fotografia are mari șanse să iasă WOW.
Cumpără un trepied
Așază telefonul pe o suprafață tare sau pe un trepied și poziționează-l la o distanță adecvată – aproximativ 10 cm. Nu uita să pornești opțiunea de autofocus. Eu mă folosesc de un kit care conține un trepied flexibil, microfon profesional, suport pentru telefon, lampă LED 36 și telecomandă bluetooth cu declanșator.
Trepiedul are o înălțime maximă de 102 cm, este flexibil, ajustabil și compatibil cu orice dispozitiv smartphone, lampă video sau microfon. Dacă te apuci de fotografiat flori, îți dau un sfat: pulverizează apă pe ele dacă vrei să le fotografiezi macro pentru a simula acel aspect de rouă, dimineața, pe floare. E de efect.
În plus de asta, trepiedul meu a devenit prieten de nădejde. Mai ales că în momentul în care vrei o poză cu tine… cineva e mereu acolo, lângă tine și te ajută 🙂
Focalizarea imaginii
Cred cu tărie că este cea mai importantă parte din întreg procesul de fotografiere macro. Degeaba ai totul pregătit dacă focalizarea imaginii nu este cea potrivită. Am văzut ce poate Xiaomi Mi 11 și îl recomand cu drag pentru cei care vor să aibă o excepțională cameră telemacro de 5 MP, cu senzor Samsung şi autofocalizare, pornind de la 3 cm, la care se adaugă camera video de 108 MP cu OIS, cu unghi larg de acoperire și cameră ultra-wide de 13 MP.
De asemenea, nici Samsung Galaxy A72 nu stă rău în teren. Camera foto macro acordă atenție detaliilor minuscule. Apropie-te cu camera foto macro 5MP și scoate în evidență detaliile foarte fine din imaginea ta. Aplică efectul bokeh natural imaginilor tale, permițând subiectului să iasă în evidență din fundal.
Să nu uităm și de Xiaomi Redmi 9 care te ajută să descoperi micro lumea din jurul tău cu 5MP cameră macro – f/2.4, FF. Era să uit. Atenție, mereu focalizăm dând un click pe ce vrem să iasă în evidență.
Folosește tehnica focus stacking
Această tehnică este folosită pentru a obţine claritate şi profunzime în toată fotografia. „Stivuirea” focalizării este utilă oricând dorești o adâncime de câmp în imagini pe care nu o poți obține optic.
cest lucru este oarecum dificil de realizat, pentru că subiectul care se dorește a fi fotografiat trebuie să rămână complet nemișcat în timp ce fotografia este realizată. Greu de făcut, dar nu imposibil.
Și aici vine iar un sfat extrem de important când te apuci de fotografia macro: să te înarmezi cu răbdare. Doar așa o să te bucuri de rezultatul dorit.
Lumina excelentă
Regula numărul 1: fotografia macro se bazează, în mare parte, pe o lumină excelentă. Vorbim de lumina care cade direct pe subiectul care se dorește a fi fotografiat. Ai foarte mare grijă să beneficiezi de o bună iluminare și asigură-te că telefonul nu pune obiectul în nicio umbră.
În general, este necesar să aduci un plus de lumină și să asculți de sfatul pe care îl dau toți fotografii: alege mereu viteza cea mai mare a obturatorului pentru a obține imagini cu o bună claritate, și cea mai mică viteză ISO pentru mai puțin zgomot de imagine.
Pentru că mai sus vorbeam despre răbdare… e cazul să vorbesc acum despre alt secret al fotografiilor macro: practica. Să faci cât mai multe fotografii. Doar așa îți faci mâna. Spor la frunze 🙂