5 riscuri de securitate pe care le poți evita când folosești WhatsApp
WhatsApp este platforma de mesagerie deținută de Facebook și este una dintre cele mai populare aplicații din lume. Peste un miliard de oameni folosesc WhatsApp și trimit peste 65 de miliarde de mesaje pe zi.


Dar e WhatsApp sigur? Aplicația a devenit o țintă frecventa a hackerilor, așadar nu e deloc o surpriză că au început să apară probleme de securitate, amenințări malware și spam.
Iată ce ar trebui să știi despre cum poți evita orice risc de securitate atunci când folosești WhatsApp:
WhatsApp Web Malware
Baza enormă de useri pe care o are WhatsApp a devenit o țintă pentru hackeri, în special pentru WhatsApp Web. De mai mulți ani, aplicația oferă posibilitatea de a intra pe un site sau a descărca o aplicație pentru Desktop, scanezi un cod de pe aplicația telefonului și apoi poți folosi WhatsApp pe calculator.
Magazinul cu aplicații al telefonului tău, fie că e vorba de App Store pentru iOS sau Play Store pentru Android, e mult mai sigur și reglementat în acest sens decât internetul în general. Când cauți WhatsApp în magazinul de aplicații, e destul de simplu să identifici aplicația oficială. Dar asta nu e valabil întotdeauna și pe internet.
Hackerii au profitat de această situație. Clonele unor site-uri oficiale sunt replici aproape identice ale acestora. Utilizatorilor li se cere adeseori să își introducă date personale sau bancare, la care apoi hackerii au acces complet. Spre exemplu, în cazul WhatsApp, hackerii au creat site-uri de phising, dându-se drept WhatsApp Web, solicitând numărul de telefon pentru a te putea conecta. Astfel, vei primi o mulțime de mesaje spam.
Alteori, ți se cere să instalezi o aplicație, iar simpla descărcare a fișierului sau instalarea acestuia îți poate compromite calculatorul.
Pentru a te proteja de aceste riscuri, cel mai ușor este să folosești aplicații și servicii doar din surse oficiale. În cazul WhatsApp, există WhatsApp Web și de asemenea sunt și aplicații oficiale pentru dispozitivele Android, iPhone, macOS și Windows.

Backup necriptat
Mesajele trimise pe WhatsApp sunt criptate end-to-end. Asta înseamnă ca doar dispozitivul tău și cel al destinatarului le pot decoda. Această funcție împiedică interceptarea mesajelor în timpul transmiterii, chiar și de către Facebook. Cu toate astea, confidențialitatea mesajelor nu mai este o garanție odată ce acestea sunt decriptate pe dispozitivul tău.
Fișierul de rezervă stocat în iCloud sau în Google Drive nu este criptat, astfel că acesta conține versiuni decriptate ale tuturor mesajelor și teoretic poate fi vulnerabil. În această situație nu prea ai de ales însă, pentru că nu poți alege o altă locație de stocare.
Până în prezent nu au existat astfel de probleme la scară largă care să afecteze iCloud sau Google Drive, dar asta nu înseamnă că nu este posibil și că atacatorii nu ar putea găsi alte moduri prin care să aibă acces la conturile de stocare în cloud.

Facebook Data Sharing
WhatsApp a anunțat recent că va introduce o nouă politică de confidențialitate. Aceasta urma să îi oblige pe utilizatori să accepte partajarea datelor personale cu Facebook, care deține WhatsApp. În caz contrar, utilizatorii nu ar mai fi avut acces la contul lor din aplicația de mesagerie. Datele care ar fi urmat să fie partajate includeau numerele de telefon ale utilizatorilor, contactele salvate în telefon, locația și altele.
Inițial, noua politică urma să intre în vigoare pe 8 februarie 2021, însă un val de migrări al utilizatorilor spre alte aplicații de mesagerie, precum Signal sau Telegram, au făcut ca WhatsApp și Facebook să amâne cel puțin până în luna mai această politică.
Userii au reacționat negativ la această constrângere de a-și partaja datele cu Facebook, mai ales în condițiile în care rețeaua de socializare a fost implicată, în ultimii ani, în mai multe scandaluri privind protecția datelor personale. Chiar dacă nu sunt cunoscute toate riscurile care pot decurge dintr-o astfel de mutare, este important să știi întotdeauna la ce date oferi acces aplicațiilor din telefonul tău și cât de esențiale sunt acestea pentru buna funcționare a aplicației.
Fake News
Pentru a combate fenomenul „fake news”, WhatsApp a pus o limită de redirecționare a mesajelor către cel mult 5 persoane, iar în unele regiuni a eliminat chiar butonul care îți permite să redirecționezi un mesaj. WhatsApp a luat această măsură după ce mai multe mesaje false s-au viralizat pe rețeaua de mesagerie, provocând violențe în țări precum India sau Brazilia.
De altfel, WhatsApp a demarat și o campanie de informare a utilizatorilor, prin care îi învață cum să recunoască mesajele false. Verificarea informației din mai multe surse, atenția la greșelile de scriere din mesajele virale, precum și verificarea fotografiilor sau clipurilor care pot fi editate pentru a induce userii în eroare sunt principalele măsuri recomandate de WhatsApp pentru a te feri de știrile false.
WhatsApp Status
Funcția de stare pentru WhatsApp înseamna un text scurt prin care transmiteai ce faci în acel moment. Mai târziu, această funcție a devenit o clonă a ceea ce este Instagram Stories.
Dacă Instagram e o platformă concepută pentru a fi publică, deși îți poți face profilul privat, WhatsApp e un serviciu de comunicare utilizat mai mult pentru comunicarea cu prietenii și familia. Dar oricare dintre contacte tale îți poate vedea statusul de pe WhatsApp.
Poți controla totuși acest lucru dacă urmezi următorii pași.
Mergi la Setări> Cont> Confidențialitate> Stare și vei avea de ales dintre trei opțiuni de confidențialitate:
• Contactele mele
• Contactele mele, cu excepția …
• Distribuiți numai cu …
Dacă până de curând nu se știa dacă persoanele blocate îți pot vedea statusul, WhatsApp a reglementat acest lucru, iar contactele blocate nu au această posibilitate, indiferent de setările de confidențialitate.
La fel ca în cazul Instagram Stories, orice videoclipuri și fotografii adăugate la status vor dispărea după 24 de ore.