5 lucruri la care să fii atent când cumperi un telefon accesibil
Dacă ești în căutarea unui telefon accesibil, atunci cel mai probabil ești dispus să faci unele compromisuri pentru a te încadra în buget și nu ții neapărat să ai cele mai bune specificații pe smartphone-ul tău. Cu toate acestea, nu înseamnă că ar trebui să te mulțumești cu orice, mai ales că există numeroase telefoane la un preț mic, care nu fac rabat de la calitate.


Cel mai important lucru este să știi exact la ce vrei să folosești telefonul. Ai nevoie de un smartphone cu performanțe decente, care să te țină și la gaming? Îl vei folosi doar pentru apeluri și conversații, browsing pe internet, social media și e-mail? Vrei un telefon la preț bun, dar care să aibă camere foto cât mai bune? Sau ai nevoie de un smartphone a cărui baterie să te țină toată ziua și să nu te lase la greu?
Cum vei folosi telefonul îți spune la ce specificații să te uiți cu mare atenție. Rezoluția display-ului este importantă, dacă ești consumator de filme, seriale sau clipuri video pe telefon. Puterea procesorului și numărul de RAM îți poate spune cum se comportă telefonul când rulezi jocuri. Faci multe poze? Atunci capacitatea de stocare ar trebui să fie o prioritate.
Iată care sunt principalele aspecte la care ar trebui să fii atent când cumperi un telefon la preț accesibil:
Specificații bune la preț redus
Este evident, nu? Specificațiile bune ale unui smartphone înseamnă că vei primi o calitate mai bună, pentru un preț corect. Cele mai importante sunt procesorul și numărul de RAM. La RAM este destul de simplu: cu cât mai mult, cu atât mai bine. La telefoanele accesibile, 4 GB de RAM este o valoare destul de bună pentru telefoanele cu Android. Pentru iOS, te poți descurca și cu mai puțin, grație procesoarelor din seria A Bionic create de Apple, care au performanțe impresionante.
Când vine vorba de procesor, cu cât numărul din denumirea acestuia e mai mare, cu atât este mai performant. Spre exemplu, unele smartphone-uri de buget folosesc Qualcomm Snapdragon 490 sau Snapdragon 665. Unele telefoane mid-range au procesoare Snapdragon 765, în timp ce la flagship-uri vedem deja Snapdragon 865 sau 865+.
Spre exemplu, Motorola G9 Play vine cu un procesor Snapdragon 662 octa-core și 4 GB de RAM, ceea ce înseamnă că vei avea parte de o experiență fluidă, indiferent că te joci sau faci browsing. Este unul dintre telefoanele accesibile cu specificații care se situează mai degrabă în gama mid-range.
Un display luminos, cu rezoluție mare
Ecranele telefoanelor mobile au evoluat mult în ultimii ani. Tipul display-ului pentru telefoanele mai ieftine este LCD. Display-urile OLED/AMOLED oferă o paletă mai dinamică de culori și au, de regulă, un aspect mai bun, însă se întâmplă rareori să le vedem pe telefoane de buget. Acest lucru nu înseamnă însă că ele nu există și pe smartphone-uri accesibile, la limita dintre buget și mid-range.
De asemenea, ar fi bine să alegi un telefon cu display Full HD, cu rezoluție de minimum 1920 x 1080p. Cu cât rezoluția ecranului e mai mare, cu atât experiența va fi una mai plăcută, fie că te joci, că te uiți la filme sau clipuri video ori că intri în galeria foto.
Samsung A41 și Samsung A51 sunt două dintre telefoanele care vin cu display Super AMOLED, Full HD+, rezoluție 1080 x 2400p. Ecranele sunt înalte, de 6.1”, respectiv 6.5”, luminoase și experiența în utilizare este vibrantă grație culorilor vii.
Huawei P30 Lite are un display de 6.15”, Super LTPS, Full HD, cu rezoluție 1080 x 2312p, cu un notch Dewdrop discret, care îți permite să te bucuri de conținutul video fără să fii deranjat de decupajul camerei frontale.
Camere foto pentru momentele pe care vrei să le ții minte
Este destul de greu să găsești un telefon accesibil cu o cameră foto care să livreze fotografii de cea mai bună calitate. Inevitabil, camera unui smartphone de buget nu se va apropia niciodată de performanțele uneia de pe un flagship. Însă aici vorbim mai degrabă de performanțele camerei în condiții mai puțin prietenoase: lumină slabă, fotografie pe timp de noapte, fotografii în contre-jour, stabilizare corectă la filmări etc.
În rest, tot mai mulți producători au început să adauge trei camere chiar și pe spatele telefoanelor accesibile: camera wide, cea principală, care ar trebui să facă poze decente în lumină bună, camera ultra-wide și camera telephoto. Este important ca fotografiile făcute cu camerele să capteze detalii și culori cât mai apropiate de realitate, să nu suprasatureze imaginile, să nu le facă prea reci sau prea calde și să surprindă cât mai clar detaliile.
Pe timp de noapte, nu te aștepta să ai vreun rezultat demn de pus în ramă. Multe telefoane de buget încă folosesc blițul pentru a ilumina, iar fotografiile nu vor fi iluminate corect.
La fel de important este și softul camerei: declanșarea ar trebui să se întâmple fără întârzieri, fotografiile să fie procesate rapid și, dacă ai și câteva moduri pentru fotografiere, este mai mult decât suficient pentru un telefon accesibil.
Citește și: De ce este mai bine să îți cumperi online un telefon nou

Capacitate de stocare din plin
Cele mai multe smartphone-uri cu preț mic nu au o capacitate de stocare mai mare de 64 GB. O bună parte din acest spațiu va fi ocupat de sistemul de operare și de update-urile care vor urma, deci vei rămâne cu foarte puțin loc pentru fotografii, clipuri video, aplicații și mesaje.
Cel mai simplu este să-ți cumperi un telefon care îți permite să adaugi un card microSD, pentru extra capacitate de stocare. Cu un card de 128/256/512 GB, nu vei mai avea nicio problemă.
O baterie care să țină toată ziua
Telefoanele lansate în 2020 au venit cu baterii tot mai mari. Însă capacitatea bateriei nu este singurul factor care influențează cât de repede se consumă aceasta. La fel de important este și cât de eficient este utilizată bateria.
Spre exemplu, telefoanele Apple nu au baterii cu mulți miliamperi/oră (mAh), însă sistemul o folosește inteligent, astfel încât să nu rămâi fără baterie în mijlocul zilei.
În rest, telefoanele accesibile cu baterii de 3.000-5.000 mAh sunt suficient de durabile încât să nu fie nevoie să le încarci pe timpul zilei.
Ltps este un ecran prost,ips este peste el,si majoritatea tel ieftine au ips..daca bateria nu este peste 4000,il incarci zilnic..huawei e fara google..voi probati?sau din auzite?