← Zoom out

5 lucruri la care mă uit când aleg un smartphone

Fac teste cu mașini de 20 de ani, prin urmare întrebarea care mi se adresează cel mai des este „ce mașină să-mi cumpăr?”. Invariabil, răspunsul meu este o întrebare „ce vrei să faci cu ea?”. Sunt atât de multe modele / categorii noi, încât alegerea și decizia de cumpărare pare la fel de problematică cum este alegerea unui șampon dintr-un raft în supermarket.

Costin Giurgea in Featured, Zoom In
7 Aug 2020  |  3 min
5 lucruri la care mă uit când aleg un smartphone5 lucruri la care mă uit când aleg un smartphone
Let others know:

Join the conversation:
0

Dar, de fapt, alegerea este mult mai simplă, pentru că, în vreme ce șampoanele fac toate cam același lucru, diferențele între mașini sunt, în principiu, majore. Și atunci, singura soluție este să știi ce vrei și apoi să le testezi (sau, măcar, să te sui în ele).

La fel și la telefoane. Pardon, smartphone-uri.

Nu mă ascund, până acum un an am avut în mod exclusiv și repetat, aproape toate modelele de iPhone. De vreun an însă mă joc intensiv și în universul Android, prin urmare iată ce-am descoperit. Ca să-ți iei un smartphone, sfatul meu e să aplici aceeași strategie ca atunci când îți iei o mașină:

  1. te decizi ce vrei de la viață;
  2. cauți pe vodafone.ro ce telefoane corespund specificațiilor de la punctul 1;
  3. intri în primul magazin de telefoane mobile;
  4. pui mâna, testezi, faci un shortlist;
  5. dormi o noapte peste shortlist;
  6. cumperi.

Nu dă greș niciodată. Ba mai mult, o să ajungi ca în meme-ul ăla cu „I’m so thankful I didn’t end up with who I thought I wanted.”

Iată, în cele ce urmează, care sunt criteriile după care îmi aleg eu telefonul.

(Eco)Sistem de operare / ușurință în utilizare

Sistemul de operare în care înot în fiecare zi trebuie să fie atât de bun încât să nu știu de ce e bun până când încerc să mă mut pe altceva. Să aibă funcții atât de intuitiv plasate încât să mi se pară natural să mă fi gândit și eu la ele, chiar dacă eu nu m-aș fi gândit la ele niciodată.

Trebuie să-mi rezolve viața înainte ca problemele să devină probleme. Trebuie să fie atât de frumos desenat încât să arate prost când încearcă alții să-l copieze. Și trebuie să fie atât de stabil încât să nu-mi imaginez că poate crăpa vreodată. Cer prea mult de la 2020? Nu cred.

Camere

N-am nevoie de mulți MP și nici de 1000X zoom, dar am nevoie de o cameră principală cu dynamic range excelent, de culori naturale (NU suprasaturate), am nevoie de o cameră ultra-wide care să tragă bine și în lumină slabă (pentru pozele mele făcute în spatele volanului), am nevoie de o cameră selfie puternică, am nevoie Night Mode și am nevoie ca de când ating telefonul în buzunar și până când declanșez să treacă maximum 2 pași.

Speed

Capitol de importanță majoră, nu doar pentru că am nevoie de un smartphone care să fie capabil să declanșeze ca trăgătorii de elită, la maxim 1 secundă după ce am pus mâna pe el, ci și pentru că trebuie să exporte edituri video cât mai repede posibil. Să proceseze post producție pe fotografii rapid. Sau să ruleze aplicații de productivitate fără întârzieri. Jocuri n-o să rulez prea des, dar tocmai pentru că le rulez rar, nu mi-ar face plăcere să ruleze sacadat.

Display

M-am îndrăgostit de iPhone SE tocmai pentru că are dimensiuni super portabile. Dar nici nu pot să-l cumpăr din același motiv. Are display-ul prea mic și prea întunecat pentru ceea ce se întâmplă azi pe piață. Am nevoie de minimum 6,7 inch și de OLED, ca să am suficientă luminozitate cu care să mă joc chiar și în soare puternic. Astea sunt must-have. Nice to have ar fi high refresh rate, dar nu atât de important încât să aleg asta în detrimentul punctului 1, spre exemplu.

Design / Feeling (vs. baterie)

Acum 3-4 ani, designul ar fi fost pe primul loc. Chiar dacă între timp a căzut în ordinea priorităților, aste nu înseamnă că nu este important. Mai important decât bateria, spre exemplu, care după cum se vede nici măcar n-a prins top 5.

De ce n-a prins bateria top 5? Pentru că, la ce utilizator intensiv de mobil sunt, oricum ajung să-l încarc măcar odată peste zi. Sau chiar de mai multe ori, dacă sunt în mașină și am nevoie de smartphone pentru navigație. Sau încontinuu, dacă sunt pe motor și am nevoie de navigație și mai stă și în soare telefonul.

În schimb, designul este aproape la fel de important ca feeling-ul (și mai puțin important decât prețul) pentru că, practic, smartphone-ul este aparatul pe care-l folosești cel mai des. Mai des decât laptop-ul, mai des decât GoPro-ul, mai des decât televizorul, mai des decât orice. Și atunci mi se pare corect să folosești un produs de calitate, care să te facă să te simți bine și să te ajute în aceeași măsură în care să-ți ofere momente de plăcere și/sau entertainment.

Voi? Voi ce criterii pentru departajare folosiți?


Costin Giurgea
Scriu, produc și prezint un show de aventuri cu mașini. Citesc istorie, urmăresc geopolitică și mă scufund în tehnologie. Cred că singurul lucru care ne împiedică să ne conectam mai bine cu smartphoneurile este lățimea de bandă. Adică rapiditatea cu care putem noi să tastăm pe display. Ah, și abia aștept să se dea drumul turismului spațial. Ceea ce vă doresc și vouă!


>