3 gadgeturi pe care le iau mereu cu mine în vacanțe
GoPro-uri, gymbaluri DJI, reportofoane Zoom, brățări de fitness, pe toate le-am încercat de-a lungul anilor, dar iată care sunt cele trei gadgeturi pe care le iau mereu cu mine în vacanțe, în afară de inevitabilul smartphone (și-o baterie externă, preferabil cu încărcare solară):


1. Pe primul loc, fără discuție, ceasul meu smart, care-mi afișează informațiile care mă interesează în fiecare zi: temperatura la momentul respectiv, șansele de ploaie pe intervale orare, maximele și minimele zilei. Pe ecran mai e o aplicație care mă judecă, dezaprobator, permanent: cea care-mi măsoară efortul fizic de peste zi. Eu încerc mereu să mă-mprietenesc cu ea, dar și cere foarte mult de la mine. Smartwatch-ul mă mai avertizează când e nivelul de sunet ambiental prea ridicat (la concerte în aer liber e tot numai artificii de indignare), îmi spune când dau rasol la spălatul pe mâini (mulțumesc pentru grijă) și-mi permite să țin telefonul pe silent aproape permanent, că vibrează pe încheietură de fiecare dată când e ceva important ce trebuie să văd. În plus, e antiacvatic până la 50 de metri adâncime, nu că aș plănui vreo scufundare atât de jos, vreodată, și rezistent la praf, ceea ce e mult mai des întâlnit. Da, e un Apple Watch 7.
2. Nelipisite din bagajul de mână sunt căștile cu noise canceling. Le-am descoperit acum vreo 5 ani și au devenit de neînlocuit pentru orice zbor mai lung, dintr-un motiv simplu: doar cu ele activate pot dormi. Știu că râdeți acum, unii dintre voi, aceia binecuvântați care adormiți imediat cum începe să ruleze avionul pe pistă, dar nu toți am tras lozul câștigător în această privință. Ani de zile m-am răsucit, frichinit și chinuit pe scaunele avion, fără să pun geană pe geană, până când am dat peste acest miracol al somnului liniștit în vacarm de cabină economy: căștile cu anularea sunetului ambiental.
Folosesc numai modele circumaurale (over ear), pentru că mi se par cele mai confortabile pe termen lung, plus că-s și mai greu de pierdut decât buburuzele alea delicate care se vâră în urechi, dar, hei, poate voi sunteți mai atenți ca mine, alegeți ce vă place și vă face să vă simțiți bine (iar pentru cine-ntreabă, eu am Bose qc35), cu singura recomandare fermă să nu vă zgârciți niciodată când vine vorba de un instrument care dă sunet direct în timpan, cu noise canceling sau fără: calitatea te ferește de probleme greu de rezolvat mai târziu).
Pe de altă parte, e adevărat că somnul e doar o consecință a folosirii acestor căști – și mai depinde de genul programului ascultat. De cele mai multe ori, ascult la ele podcasturi sau sunetul din filmele pe care le-am descărcat înainte de decolare. Ceea ce mă duce la al treilea gadget nelipsit din vacanțe: iPadul.
3. Știți că folosesc echipamente Apple, dar asta nu înseamnă că nu văd decât Apple – la drept vorbind, cred că sunt destule altele care au performanțe chiar mai bune și nu contest asta. Recunosc că la mine e mai înainte de orice o chestiune de comoditate și de siguranță în exploatare, dar nu despre asta e vorba aici, ci despre rolul tabletei în vacanță. Cum nu pot sta aproape deloc la soare, e ok să folosesc tableta și afară, chiar dacă e adevărat că reflexiile tot mă încurcă nițel. Dar e asta, un Kindle sau alternativa de a pune în bagaj un sac de cărți, că, pentru mine, vacanța cu leneveală este mai ales despre citit cu un pahar de… ceva răcoritor lângă mine, întins pe-un șezlong. Kindle e bun, dar nu rezolvă și cealaltă dorință, adică serialele de văzut, dacă e ceva WiFi de bună calitate pe-acolo.
În privința asta, știm că rar o să-ntâlnim în vacanțele noastre internet atât de bun ca acasă – iar acasă are, aici, două înțelesuri: România, în sine, unde calitatea transferului de date 4G/5G este foarte bună practic oriunde e semnal, dar și acasă-acasă (apropo, vedeți că Vodafone are oferte excepționale în această privință).
Și, dacă am ajuns aici, o recomandare: pentru semnal foarte bun în fiecare încăpere a apartamentului/casei, merită luată în calcul o soluție WiFi mesh.
„Mesh”, adică „plasă” în engleză, este un sistem prin care o suprafață mare este acoperită în mod egal cu semnal WiFi de bună calitate. În mod obișnuit, în casele noastre internetul este dat de un router plasat pe undeva pe unde ajunge cablul providerului, cu speranța că semnalul va ajunge peste tot. E ca și cum am instala o boxă în sufragerie, de pildă, cu speranța că am putea asculta la fel de bine muzică și lângă ea, dar și în dormitor, baie, bucătărie.
Mesh-ul rezolvă problema asta – și o face altfel decât un range-extender, care are pierderi de semnal semnificative.
Insider hint: Vodafone va lansa în curând un nou pachet de servicii fixe care include și un Mesh Wi-Fi cadou – e vorba de Xiaomi Mesh System AX3000 (2-Pack). Cu acest sistem, obții networking stabil Wi-Fi 6 în spații de locuit de peste 370 de mp, la viteze maxime de până la 2.976 Mbs. De luat în calcul pentru oricine se chinuie cu WiFi nesigur prin camerele apartamentului.