2020, anul în care SMS-ul dispare. Ce știe să facă tehnologia care îl va înlocui
„Nu-mi răspunzi la SMS/Eu îți scriu atât de des….” au fost niște versuri pe care le-am fredonat toți la un moment dat. Însă aceste versuri s-ar putea să nu le mai spună nimic copiilor noștri. De ce? Pentru că vremea SMS-ului se apropie de final.


Ani la rând ne-am bazat pe SMS-uri (Short Message Service) pentru a trimite mesaje scurte celor din lista noastră de contacte de pe telefon.
De la apariția sa, în 1992 (deși standardul fusese propus cu un deceniu mai devreme), SMS-ul a fost un adevărat game-changer, permițându-ne să comunicăm eficient în momentele în care apelurile noastre nu ajungeau la destinatar (amuzant este faptul că, pentru noi, în perioada anilor 90 și un bip era suficient pentru a trimite un mesaj pe care destinatarul îl decoda foarte ușor).
Însă odată cu apariția altor servicii de mesagerie, precum Facebook Messenger, WhatsApp, banalul SMS și-a pierdut din farmec și atractivitate: are un număr limitat de caractere (160), costă suplimentar (celelalte pot funcționa și prin WiFi, sau folosindu-te de datele pe care le ai deja incluse în costul abonamentului/cartelei telefonului), și nu prea te lasă să trimiți fotografii sau alte atașamente.

Așa că poate că venise timpul ca acest serviciu de mesagerie, care nu a evoluat aproape deloc în 30 de ani de existență să-și dea obștescul sfârșit, chiar dacă la 20 de ani de lansarea sa utilizatorii ajunseseră să trimită peste 6.100 de miliarde de mesaje, iar în locul lui să apară Rich Communication Services.
Ce înseamnă Rich Communication Services?
În esență, Rich Communication Services este un protocol între operatorii de telefonie mobilă și producătorii de telefoane. Scopul său este de a schimba modul în care trimitem mesaje pe telefon, urmând să ajungă să înlocuiască SMS-urile și MMS-urile, formatele tradiționale pe care le folosim de ani de zile, mai întâi pe telefoanele normale, cu butoane, și acum pe smartphone-uri.
Prima dată s-a vorbit despre standardul Rich Communication Services prin 2007, controlul asupra dezvoltării sale și implementării la scară largă fiind preluat un an mai târziu de GSM Association (GSMA), organizația care reprezintă interesele operatorilor de telefonie mobilă la nivel internațional.
Pentru aproape un deceniu interesele diferite ale membrilor asociației nu au mișcat lucrurile deloc. Asta până la anunțul Google, din 2018, că lucrează alături de cei mai mari operatori de telefonie mobilă din lume pentru a adopta protocolul Rich Communication Services.
Rezultatul acestui proces este aplicația Messages (aplicația Messages a Android se referă la Rich Communication Services sub un nume pe care utilizatorii să-l găsească ca fiind mai prietenos, anume „Chat”).
Ar fi a noua aplicație de mesagerie dezvoltată de gigantul din Silicon Valley, după Talk, Voice, Buzz, Google+ Messenger, Hangouts, Spaces, Allo și Hangouts Chat. Și cea de la care așteaptă cele mai bune rezultate, standardul Rich Communication Services pe care Google îl implementează urmând să fie, alternativa de succes de pe telefoanele cu Android pentru serviciul iMessage de pe iPhone-uri.

Ce noutăți vor avea mesajele Rich Communication Services?
Protocolul Rich Communication Services ar urma să vină cu o serie de funcționalități care vor face schimbul de mesaje mai ușor.
Este un protocol ce permite mai multă interactivitate și va avea funcții, așa cum îi spune numele, mai „rich”. Un fel de SMS evoluat, adaptat la cerințele utilizatorilor din secolul 21.
Teoretic, îți va permite să creezi grupuri, să trimiți videoclipuri, mesaje audio, GIF-uri, și imagini la calitate înaltă, bonuri sau locația. De asemenea, vei avea opțiunea să vezi și dacă persoana către care ai trimis mesajul l-a citit și la ce oră.
Mai sunt însă câteva trucuri interesante pe care Chat le va aduce utilizatorilor și pentru introducerea cărora Google a lucrat cu lumea de afaceri. De exemplu, business-urile vor putea face oferte personalizate, companiile aeriene vor putea trimite direct biletele de îmbarcare sau vor putea trimite informații utile despre călătoriile pe care utilizatorii urmează să le facă.
Cine va avea acces la Rich Communication Services?
Trebuie să menționăm faptul că, pentru a avea acces la trimiterea și primirea de mesaje sub standardul Rich Communication Services, utilizatorii vor trebui să aibă o conexiune activă de date mobile sau WiFi.
În al doilea rând, standardul trebuie susținut de un operator de telefonie mobilă și de sistemul de operare al telefonului.
Însă nu ar trebui să fie asta o problemă, ținând cont că Google a bătut palma încă de anul trecut cu operatori telecom prezenți în Marea Britanie și Franța pentru a oferi susținere în adopția Rich Communication Services din 2020.
Și tot anul trecut, Google a atras de partea sa și cei patru operatori majori de telefonie din Statele Unite – AT&T, T-Mobile, Sprint și Verizon, care au anunțat imediat că vor începe să înlocuiască SMS-urile cu Chat începând cu 2020.
La finalul anului trecut, pe lista de suporteri ai noului standard de comunicații, se aflau circa 60 de companii, de la operatori la producători de telefoane, alături de Google, și, uimitor, Microsoft: Vodafone, Orange, Deutsche Telekom, Telecom Argentina, China Telecom, bell Mobility, Alcatel, Asus, Huawei, HTC, Motorola, Samsung, ZTE, LG, aflându-se printre aceștia.
Momentan, oficialii Apple nu au emis un punct de vedere în ceea ce privește susținerea noului protocol, așa că s-ar putea ca schimbul de mesaje între utilizatorii telefoanelor cu Android și cei care au iPhone să fie puțin dificil. Însă se lucrează la soluții.
Cât de sigur este schimbul de mesaje?
Din păcate, la acest moment sistemul Chat încă nu are encripție end-to-end, asta însemnând că schimbul de mesaje nu este cel mai sigur și că poate exista posibilitatea ca altcineva să-ți citească schimbul de mesaje.
Însă, după cum declara anul trecut un oficial al Google, se pare că niciunul dintre mesajele care vor trece prin serverele Google nu va fi stocat de companie. „Dacă-l vom păstra este doar pentru a-l livra destinatarului în momentul în care acesta intră online” spuneau reprezentanții Google citați de The Verge.
Totodată, aceștia menționau faptul că, dacă un operator de telecom oferă la rândul său suport Rich Communication Services, Google îl va lăsa pe operator să „mânuiască” mesajele. În traducere, și în acest caz există o posibilitate foarte mare ca altcineva să aibă acces la conversațiile tale.
Pentru că menționam mai sus o parte dintre producătorii de telefoane mobile care susțin acest nou protocol, trebuie să adăugăm încă o precizare făcută de oficialii Google: dacă un utilizator schimbă cartela SIM pe un terminal care nu are acces la noul Chat Google, mesajele nu se vor pierde într-o gaură neagră. Sistemul va recunoaște faptul că noul telefon nu poate citi mesaje Rich Communication Services și va reveni, în mod automat, la trimiterea și primirea de SMS-uri.
Cum verifici dacă telefonul tău are suport Rich Communication Services?
În luna noiembrie 2019, Google a anunțat în mod oficial faptul că oferă suport Rich Communication Services în cadrul aplicației Messages, iar activarea noului protocol este destul de simplă.
În esență, pașii sunt următorii:
– Descarci aplicația Messages din Google Play (dacă nu o ai deja instalată)
– Odată instalată, o deschizi
– Apeși cele trei punte verticale din partea dreapta-sus
– Alegi Settings
– Apeși butonul Chat features
– În cazul în care funcția Enable chat features nu este activă, o pornești apăsând o singură dată pe ea.
– Dacă funcția Enable chat features este activă, ești gata să ai acces la Rich Communication Services
Dacă, momentan, telefonul tău nu susține în acest moment Rich Communication Services, vei primi o notificare în cadrul aplicației în momentul în care acesta va fi activ.
Cât timp va mai dura până vom avea acces la acest nou standard? Dacă planurile tuturor jucătorilor implicați în acest proces vor merge după programul stabilit, finalul anului ne va prinde cu un nou tip de mesaje pe care le vom putea trimite între noi. Iar Picasso va putea trimite mai multă dragoste prin mesajele noi decât printr-un simplu SMS.