← Zoom out

12 telefoane mobile cu cea mai bună cameră foto

Camera foto de pe telefon a devenit unul dintre criteriile importante după care utilizatorii se ghidează atunci când își cumpără un smartphone nou. Iar în ultimii ani, calitatea camerelor foto/video de pe telefoanele mobile a crescut enorm.

Sebastian Ujică in Devices
14 Jan 2021  |  8 min
12 telefoane mobile cu cea mai bună cameră foto12 telefoane mobile cu cea mai bună cameră foto
Foto: Shutterstock
Let others know:

Join the conversation:
1

Acum, cele mai bune telefoane au și cele mai bune camere foto. Iar avantajul pe care îl oferă utilizatorului este de flexibilitate: poți alege diferite distanțe focale pentru perspective diferite ale aceluiași cadru. Iar dacă pleci în vacanță, nu mai este nevoie să iei DSLR-ul și obiectivele după tine, poți imortaliza cele mai frumoase fotografii cu telefonul. La fel, dacă ești pasionat de fotografia stradală, nu vei mai avea regrete ca ai lăsat camera afară când vrei să surprinzi un moment inedit.

Telefoanele cu cele mai bune camere foto

Când vine vorba de cele mai bune camere foto de pe telefoane, competiția este acerbă între producătorii de smartphone-uri. La fiecare nouă lansare, vedem îmbunătățiri considerabile la nivelul modulului de camere de pe spate, inclusiv pe telefoanele din gama accesibilă sau mid-range, care au început să includă lentile ultra-wide sau telephoto.

Momentan, clasamentul DxO Mark este unul dintre cele mai bune pentru a evalua performanța camerelor foto de pe un smartphone. Pe de altă parte, aici intervine și factorul subiectiv: unii preferă saturația mai accentuată în fotografii, așa cum vedem în pozele făcute cu telefoane Samsung. Alții preferă un contrast mai puternic sau culori mai apropiate de realitate, așa cum oferă iPhone sau Google Pixel.

Cert este că indiferent ce telefon alegi dintre cele din listă, vei avea un smartphone cu o cameră foto excelentă.

Samsung S21 Ultra 5G

Samsung S21 Ultra 5G a fost lansat oficial pe 14 ianuarie 2021 și, după cum era de așteptat, producătorul sud-coreean a adus cele mai bune specificații pe vedeta gamei S21. Modulul cvadruplu de camere de pe spate a fost supus și unui redesign, iar Samsung a adăugat un senzor laser autofocus, dar și phase detection autofocus.

Samsung S21 Ultra 5G vine cu o cameră principală de 108 MP, la fel ca S20 Ultra, însă S21 Ultra poate face fotografii HDR pe 12 biți și captează până la 64 ori mai multă culoare decât Galaxy S20 Ultra. De asemenea, senzorul laser autofocus ar putea elimina orice problemă de focus atunci când filmezi sau faci poze cu camerele telefonului.

Mai există pe spate o cameră ultra-wide de 12 MO și doi senzori telephoto, fiecare de câte 10 MP. Una dintre camerele telephoto poate face zoom 3X, în timp ce a doua cameră telephoto oferă zoom 10X și este capabilă de Space Zoom până la 100X.

Samsung S21 Ultra 5G este capabil să filmeze 8K la 30 fps și 4K la 60 fps cu toate cele 5 camere.

De asemenea, Samsung a adus o funcție nouă în soft-ul camerei: Director’s View, care îți permite să vezi thumbnails cu perspectiva fiecărei camere atunci când filmezi. Iar Vlogger’s Vier permite filmarea simultană atât cu camera frontală, cât și cu cea de pe spatele telefonului.

Apple iPhone 12

Apple a lansat în 2020 4 modele din seria iPhone 12. Să o luăm în ordinea calității camerei: iPhone 12 mini și iPhone 12 au camere identice. Câte două pe spate, un senzor normal de 12MP și unul ultrawide tot de 12MP. Ambele au și Night Mode, iar rezultatele obținute atunci când faci fotografii în lumină slabă sunt excelente.

Pentru o experiență superioară, iPhone 12 Pro oferă și un senzor telephoto capabil de zoom optic 2X, dar și senzorul LiDAR, care îmbunătățește autofocusul (capitol la care iPhone 12 Pro și Pro Max ocupă prima poziție clasamentul DxO Mark). iPhone 12 Pro stă și mai bine la fotografiile în Modul Portrait, chiar și în Night Mode.

Vedeta seriei este însă iPhone 12 Pro Max. Are un senzor mai mare decât celelalte, ceea ce îmbunătățește performanța în condiții de lumină foarte slabă. O fotografie în Night Mode are perioada de expunere la jumătate față de celelalte. Iar camera telephoto este și mai bună, de 65mm, adică zoom optic 2.5x.

iPhone 12 Pro Max este pe locul 5 în clasamentul DxO Mark, însă este pentru mulți telefonul cu cea mai bună cameră foto. Cu atât mai mult cu cât 12 Pro și 12 Pro Max au de acum și modul ProRaw care oferă multă flexibilitate în post-procesare.

Citește și: Cele 6 noutăți pe care iPhone 12 Pro și Pro Max le aduc pe camerele foto

lansare gama iphone 12

Samsung Note20 Ultra

Așa cum am spus deja, Samsung a reglat neajunsurile de la Galaxy S20 Ultra cu Note20 Ultra. Deși compania din Coreea de Sud nu se concentra neapărat pe cameră până acum la seria Note, preferând să folosească sistemul din seria Galaxy, anul acesta lucrurile s-au schimbat.

Astfel, Galaxy Note 20 Ultra are un senzor principal de 108MP cu f/18, cu laser AF. Camera telephoto este și mai bună, capabilă de zoom optic 5x și zoom hibrid 50x! Camera ultra-wide este tot de 12MP cu f/2.2.

Un plus față de alte telefoane este modul Single Take, în care cu o singură apăsare de buton telefonul înregistrează mai multe fotografii și clipuri cu diferite lentile. Ceea ce îți oferă o perspectivă diferită a aceluiași moment.

Iar dacă ești curios să vezi cum arată pozele făcute cu una dintre cele mai bune camere foto de pe un smartphone, în review-ul la Samsung Note20 Ultra am văzut cât de spectaculoase sunt fotografiile surprinse atât cu camera principală de 108 MP, cât și rezultatele impresionante pe care smartphone-ul le redă în Night Mode.

Samsung Note 20 Ultra review - Costin Giurgea

Huawei Mate 40 Pro

Parteneriatul Huawei cu Leica a dus compania din China în fruntea producătorilor de smartphone-uri în ceea ce privește camera. Iar în 2020 au reușit din nou: Mate 40 Pro+ este pe primul loc în clasamentul DxO Mark, în acest moment, fiind urmat de „fratele” mai mic, Mate 40 Pro.

Camera principală este de 50MP cu f/1.9, camera telephoto este de tip periscop cu zoom optic 5X, iar camera ultra-wide este de 20MP, cu f/1.8. Iar rezultatele vorbesc de la sine. În testele făcute cu Mate 40 Pro, flagship-ul Huawei face față la aproape toate capitolele și reușește să le depășească la unele, când este comparat cu competitorii. Absența suitei de servicii Google este cea care împiedică telefonul să fie principala recomandare a specialiștilor.

mate 40 pro huawei camera foto

Samsung S20 FE

Un telefon apărut surprinzător spre finalul anului însă care a reușit să le ofere fanilor Samsung exact ce își doreau – un preț mai accesibil pentru calitatea seriei S20. Inclusiv o cameră foto excelentă.

Senzorul principal este de 12MP cu f/1.8, camera telephoto este cu zoom optic 3x, în timp ce camera ultrawide este de 12MP. Deși nu este la nivelul lui Samsung Note20 Ultra, Galaxy S20 FE este o variantă excelentă având în vedere raportul calitate/preț. Iar camera este imediat sub cele mai bune din industrie din acest moment.

În review-ul la Samsung S20 FE poți vedea cum arată pozele făcute cu camerele foto ale acestui telefon, inclusiv cu zoom-ul de pe camera telephoto.

samsung s20 fe comparatie cu s20

Sony Xperia 1 II

Mulți utilizatori folosesc camera de pe smartphone pentru fotografii. Însă pentru pasionații de video, cea mai bună soluție este flagship-ul Sony. Asta deoarece oferă o libertate totală la editare și un raport de până la 21:9. Profilul de culoare este de asemenea ideal pentru editarea în programe precum Adobe Premiere sau Da Vinci Resolve.

Iar telefonul are și un ecran cu rezoluție 4K, astfel încât clipurile înregistrate cu telefonul se vor vedea extraordinar și pe display.

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G

Marele rival pentru Apple este Samsung. Iar primul flagship din 2020 pentru compania din Coreea de Sud a fost Samsung Galaxy S20 Ultra. Cu un senzor principal de 108MP, cu f/1.8, unul periscop pentru un zoom optic 4X și unul hibrid 10X, Galaxy S20 Ultra este printre pretendenții la camera anului. Pe lângă cele două camere menționate, mai are și un senzor ultra-wide și unul Time of Flight, pentru profunzime.

Galaxy S20 Ultra a fost și unul dintre primele telefoane capabile să filmeze la rezoluție 8K cu 24 de frame-uri pe secundă. Ideal este însă folosirea unui stabilizator optic pentru filmarea la această rezoluție, astfel încât clipul să nu fie mișcat.

Poți vedea în review-ul nostru la Samsung S20 Ultra cum arată fotografiile făcute cu camera acestui telefon, dar și cum se compară cu restul gamei S20.

Citește și: Trucuri utile pentru poze excelente cu Samsung Galaxy S20, S20 Plus și S20 Ultra

comparatie dimensiuni samsung s20, s20 plus si s20 ultra

Google Pixel 5

Fără dar și poate, Google are unul dintre cele mai puternice software-uri pentru camera foto. Asta pentru că este telefonul cel mai slab din punct de vedere al specificațiilor pentru cameră, însă rezultatele obținute cu acest telefon sunt la nivelul rivalilor.

Pixel 5 are doar două camere, un senzor principal de 12.2MP cu f/1.7 și unul ultrawide de 16MP. Nu are senzor telephoto, însă grație software-ul fotografiile cu zoom aproape că te păcălesc: nu zici că este vorba de un zoom optic, nu unul digital.

OnePlus 8 Pro

Lansat în luna aprilie, OnePlus 8 Pro a avut cel mai mare preț pentru un telefon produs de companie. Un motiv este camera care încearcă și reușește să rivalizeze cu ceilalți competitori.

Senzorul principal este de 48MP cu f/1.8, top 48MP având și senzorul ultrawide (f/2.2). Senzorul telephoto este de 8MP cu un zoom optic 3x. În plus, există și o cameră de 5MP cu filtru de culoare care poate să creeze perspective interesante, pentru utilizatorii creativi.

Xiaomi Mi 10 Ultra

Ultimul, dar nu cel din urmă este flagship-ul Xiaomi. Adică următorul telefon în topul DxO Mark după flagship-ul Huawei. Senzorul principal este de 48MP cu f/1.9, însă strategia interesantă este legată de felul în care este gestionat zoom-ul. Cu doi senzori, unul periscop de 48MP cu zoom optic 5x și unul normal de 12MP cu zoom optic 2x. Ceea ce face ca zoom-ul hibrid să fie de 120X! Senzorul ultrawide este de 20MP cu f/2.2.

Ratingul impresionat dat de către DxO Mark este datorită versatilității camerei, rezultatele fiind excelente de la ultrawide până la limita zoom-ului optic.

Cum alegi cea mai bună cameră foto la un telefon

La nivelul la care au ajuns telefoanele în 2021, poți trage la sorți din telefoanele menționate și nu vei fi dezamăgit. Toate telefoanele amintite mai sus sunt extraordinare și te ajută să păstrezi o amintire vie, indiferent de condițiile în care este făcută fotografia.

Diferențele sunt oarecum subiective. Producătorii au altă strategie în ceea ce privește balansul de alb, saturația culorilor, felul în care arată aplicația pentru cameră.

Cea mai bună variantă pentru a alege camera care ți se potrivește este să privește mai multe clipuri și imagini comparative. În review-urile noastre la telefoanele mobile, un capitol important în evaluarea telefoanelor este performanța camerelor foto/video. Astfel, vei putea să vezi în diferite scenarii care este camera care are un rezultat final aproape de cel pe care ți-l dorești.

Concluzii

Dacă vrei să cumperi un telefon de top nou, iar camera foto nu este principalul criteriu de departajare, orice alegere vei face te va mulțumi pe deplin. Nivelul la care au ajuns camerele foto de pe smartphone este impresionant. Deși există fotografi care refuză din start o comparație între un smartphone și un DSLR, cert este că diferența s-a micșorat enorm și sunt anumite situații în care un smartphone poate substitui cu brio o cameră profesională.

Important este felul în care folosești camera de pe telefon, nu cât de capabilă este aceasta. Mai mult, telefoanele cu cea mai bună cameră foto au, de regulă, și cele mai bune specificații, așa că indiferent de alegerea ta, vei avea un smartphone puternic, care să exceleze la toate capitolele.

*Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot să nu facă parte din oferta comercială curentă Vodafone. Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția Vodafone cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate. Prețurile exprimate în articole și clipuri video fac parte din oferta comercială valabilă la data publicării și pot suferi modificări. 


Sebastian Ujică
Experiența de 10 ani din lumea jurnalismului sportiv și pasiunea pentru lumea tech m-au împins spre Zoom by Vodafone. Scriu despre orice gadget sau smartphone care îmi iese în cale și abia aștept să văd cum se schimbă lumea cu ajutorul tehnologiei.
  • Cumetrii mei, ați uitat sa menționați Huawei P Smart 2021 și Huawei P40 (ambele au 48 mp camera de pe spate)  • >