10 setări pe care trebuie să le încerci după ce ți-ai cumpărat iPhone 12
Chiar și într-un ecosistem extrem de intuitiv precum cel al lui Apple, de fiecare dată când vei trece la un device nou este important să intri întâi în meniul de setări ca să faci mici optimizări. Trecerea la iPhone 12 nu face excepție de la regulă.


Extrem de așteptat, modelul iPhone 12 a fost lansat pe 13 octombrie de Apple într-un eveniment special transmis online. Gigantul american a adus multe upgrade-uri pe acest smartphone și promite experiențe de utilizare îmbunătățite.
Fie că vrei să te bucuri de toate noutățile sau ești mai conservator și vrei ca din anumite privințe lucrurile să rămână mai apropiate de ceea ce ai pe actualul tău model, trebuie să te joci puțin prin setările lui iPhone 12. Iar când spunem „joacă”, nu exagerăm. Pentru că oricare ar fi preferințele tale de customizare, nu vei fi dezamăgit la final.
Odată ce ai pornit smartphone-ul și ai introdus datele pentru transferul informațiilor de pe telefonul tău vechi, dacă vrei să te bucuri de un device nou care nu are ecranul încărcat de aplicații, de un display în care textul este mai lizibil, de o baterie care va face față cu brio entuziasmului primelor zile de utilizare și de o mai bună siguranță a datelor tale personale, atunci iată care sunt primele setări pe iPhone 12 pe care ar trebui să le modifici.
Conectează-te în rețeaua 5G
Generația iPhone 12 este prima a gigantului Apple care aduce la pachet și posibilitatea de a te conecta în rețeaua 5G. După cum probabil știi, Vodafone este primul operator care a lansat această tehnologie în România, precum și primele abonamente 5G încă din prima parte a lui 2019.
Dacă dorești să selectezi rețeaua 5G sau pe cea 4G, intră în setările telefonului, mergi zona la Mobile, apoi la Mobile Data Options, Voice & Data. De aici poți selecta una dintre rețelele disponibile în zona ta. Astfel, în funcție de nevoile tale punctuale, poți alege oricând tehnologia care răspunde cel mai bine acestora.
Traficul de date în 5G pe iPhone 12
Rămânem în continuare la acest capitol, pentru că trebuie să vorbim puțin și despre traficul de date. La abonamentele 5G de la Vodafone ai trafic de date nelimitat, ceea ce înseamnă că te vei putea bucura de high-definition multiplayer gaming pe mobil, informații în timp real, fără întârziere, și filme la rezoluție 4K descărcate în câteva zeci de secunde.
5G înseamnă viteze de până la zeci de gigabiți pe secundă. Asta înseamnă că vei putea descărca de 5 ori mai rapid un film cu o rezoluție mare: în câteva zeci de secunde, comparativ cu câteva minute, așa cum erai obișnuit.
Apelurile telefonice pe iPhone 12

Odată cu iOS 14, Apple a venit cu o schimbare asupra modului în care îți sunt afișate apelurile primite. În locul vechiului design care îți acoperea tot ecranul, acum ai o notificare în partea superioară a display-ului, care îți permite să rulezi în continuare aplicația în care te aflai, în cazul în care nu vrei să răspunzi, dar nici să închizi.
Cum nu toți utilizatorii sunt fanii acestui nou design, iar iPhone 12 vine cu iOS 14 preinstalat, există posibilitatea de a reveni la design-ul vechi, prin accesarea meniului Settings > Phone > Incoming Calls, de unde poți apăsa pe opțiunea Full Screen.
Arată mai multe informații despre notificări când ecranul este blocat
Acest sfat este util celor pentru care iPhone 12 este prima experiență a unui smartphone produs de Apple. Ca să îți protejeze mai bine datele din telefon de ochii curioși ai celor din jur, atunci când primești un mesaj, ecranul de blocare îți va afișa doar că ai un mesaj necitit, însă nu poți vedea nici măcar o parte din conținutul acestuia și nici cine ți l-a trimis.
Desigur, această funcționalitate este utilă celor care vor să fie mai discreți, însă dacă nu te numeri în această categorie, iată ce poți face: Intră din nou la Settings, apoi la Notifications > Show Previews și selectează Always.
Evită aglomerarea ecranului principal
Una dintre principalele funcționalități cu care iOS 14 a venit în fața utilizatorilor a fost organizarea mai inteligentă a aplicațiilor din telefon. Noul ecran App Library îți va grupa toate aplicațiile în funcție de categorie și de modul de utilizare, iar asta înseamnă că acum poți să ștergi de pe ecran foarte multe aplicații pe care le folosești foarte rar.
Mai mult, unele aplicații pot fi înlocuite acum de Widgeturi care îți vor transforma complet telefonul și îl vor face mai apropiat de modul în care tu preferi să îl utilizezi.
- Citește și: Top telefoane iPhone. Care e cel mai bun smartphone Apple, în funcție de nevoi și budget
Pornește opțiunea Do Not Disturb
Dacă ții la somnul tău și nu îți place să te trezești cu notificări primite de la aplicațiile de știri sau de la un grup uitat de WhatsApp în toiul nopții, funcția Do Not Disturb este cea mai simplă cale să reduci la tăcere telefonul până a doua zi de dimineață.
Partea bună este că poți activa această opțiune manual sau poți să îți setezi telefonul ca în fiecare seară, de la o oră preferată de tine, să pornească Do Not Disturb, iar dimineața când știi că te trezești să ai toate notificările într-un singur loc. Practic, nu ratezi nimic, dar nici nu te deranjează nimic.
Fă-ți textele de pe telefon mai lizibile

Uneori îți dorești ca textele afișate pe display să fie mai lizibile. Poți modifica dimensiunea fontului foarte ușor și, mai mult, poți îngroșa textele de pe ecran, ca să îți fie mult mai comod. Tot ce trebuie să faci este să intri în Setări, apoi la Display & Brightness și în cele din urmă la Text Size. Joacă-te acolo puțin și vezi ce îți place mai mult.
Fă-ți un refresh în Face ID
În contextul actual, Face ID-ul pe smartphone-uri a fost o problemă destul de mare, din cauza măștilor pe care cu toții am fost nevoiți să le purtăm. Din motive de siguranță, smartphone-urile nu au venit cu o soluție să îți ofere acces doar „pe ochi frumoși”, motiv pentru care a trebuit să revenim ori la cititoarele de amprentă, ori la celebrele parole de pe display.
Chiar și așa, din când în când este util să îți familierizezi smartphone-ul cu fața ta. Asta nu înseamnă neapărat să îți înlocuiești Face ID-ul actual, ci pur și simplu poți adăuga un nou chip.
Dacă în ultimele luni ți-ai lăsat o barbă suficient de mare încât să încurce chiar și un smartphone atât de inteligent precum cel de la Apple, acum îți poți face și tu viața mai ușoară, dar și telefonului tău.
Dezactivează luminozitatea automată pe iPhone 12
Este o funcție foarte utilă atunci când schimbi ambientul, de la un mediu extrem de întunecat la unul cu foarte multă lumină, dar de fiecare dată când ecranul tău va ajunge pe luminozitate maximă vei vedea cum bateria va trage din greu să rămână acolo unde ți-ai dori. Poți face asta din Settings > Accessibility > Display & Text Size, unde vei vedea în partea de jos a paginii opțiunea de a opri Auto-Brightness. Când vei dori apoi să modifici luminozitatea ecranului o vei putea face din Control Center.
Pornește Dark Mode pe iPhone 12
Welcome to the Dark Side. Dacă ești fan Dark Mode, atunci nu vei avea nevoie de argumente să faci această schimbare, însă dacă nu te încântă prea tare această opțiune, măcar ai răbdare să înțelegi cum te poate ajuta.
Atunci când Dark Mode este activat, nu vei mai avea nevoie să umbli la setările lui iPhone 12 de luminozitate, iar al doilea avantaj este gestionarea mai eficientă a consumului de baterie, mai ales că deja aproape toate aplicațiile pe care le folosești foarte des au introdus și un design compatibil cu Dark Mode. Intră la Settings, apoi Display & Brightness și joacă-te cu opțiunea Dark.