10 lucruri pe care nu le puteai face cu un smartphone în urmă cu 10 ani
În 2007, Apple lansa primul iPhone din istorie. După aproximativ un an de zile, piața telefoanelor inteligente se dezvolta și mai mult. Android intra în joc, producătorii de smartphone-uri începeau să vină cu idei tot mai spectaculoase.


Dar cât de „smart” erau cu adevărat telefoanele în urma cu 13 ani? Dacă ne raportăm la pretențiile de astăzi, cu siguranță nu vom fi foarte impresionați.
În 2010, Apple lansa iPhone 3G S, un telefon cu display de 3.5 inci, o cameră foto de 3MP și control vocal pentru apeluri și muzică.
Mai târziu în acel an avea să apară și iPhone 4, dar și Windows Phone 7, pentru ca Samsung, Motorola și HTC să înceapă să devină branduri tot mai active pe acest segment. Privind în urmă, acei ani au reprezentat începutul unui fenomen spectaculos.
Iar pentru cei care nu își mai amintesc foarte clar cum era, iată ce nu puteai face atunci cu un smartphone, iar acum este deja un standard.
Să plătești cu telefonul
Dacă astăzi poți să achiți la supermarket cu smartphone-ul sau chiar cu ceasul, în urmă cu 10 ani acest serviciu nu exista. Odată cu dezvoltarea serviciului NFC pentru Android, dar și a sistemelor de securitate biometrice, plata cu cardul folosind telefonul a devenit mult mai sigură și îți poți permite acum să pleci la magazin fără să mai ai nevoie de un portofel la tine.
Să traduci
Google Translate a apărut sub forma unei aplicații în 2010, iar versiunea mai veche a acestuia era foarte rudimentară. Cine a folosit sau a auzit expresia „articol tradus cu Google Translate” ar trebui să înțeleagă acum cât de veche e.
Integrarea mai multor limbi și optimizarea modului de a traduce dintr-o limbă în alta s-au făcut gradual, în timp. Dacă acum poți purta conversații cu străini folosind un serviciu de Translate, în urmă cu 10 ani abia puteai să distingi anumite expresii.
Să-ți faci un selfie
În urmă cu 10 ani, cine dorea să își facă un portret luminos cu background-ul blurat și culori pline avea nevoie de o cameră DSLR. Astăzi, toate telefoanele mobile oferă camere de selfie, iar multe dintre ele vin cu specificații impresionante și, mai important de atât, rezultatele sunt încântătoare.
Să comanzi online o mașină
Uber, unul dintre cele mai cunoscute servicii de transport urban cu mașini a fost lansat în februarie 2011, în San Francisco. Atunci, serviciul era de lux, toate mașinile erau de culoare neagră și nimic nu anunța cât de mare avea să devină.
Datorită dezvoltării smartphone-urilor, și astfel de servicii au devenit mult mai populare și utilizate. Azi, un serviciu precum Uber are 110 milioane de utilizatori la nivel global. Și totul este un „tap” distanță.
Să încarci wireless
Tehnologia încărcării wireless este veche de mai bine de o sută de ani, de pe vremea lui Nikola Tesla. Însă abia în 2012 aceasta a devenit populară, odată cu tehnologia celor de la Qi introdusă pe telefoanele Nokia Lumia 920 și Samsung Galaxy S3. Apple a apelat la aceeași tehnologie în 2017, iar în prezent este considerat un standard pentru modelele de vârf de gamă.
Comenzile vocale complexe
În urmă cu 10 ani, comanda vocală exista și funcționa, dar nu poate fi comparată cu ceea ce avem astăzi la dispoziție. Acum, serviciile de comandă vocală, fie că vorbim despre Google Assistant, Siri sau Amazon Alexa, oferă posibilitatea de a căuta folosind comenzi foarte complexe.
Poți, spre exemplu, să apelezi pe cineva din agendă folosind numele său și să îi ceri telefonului ca apelul să fie făcut pe speaker, dacă ești la volan.
Să îți controlezi casa
Tehnologia IoT sau Internet of Things s-a dezvoltat la fel de mult precum telefoanele. Acum, de la televizor, la lumina din casă, la mașina de spălat, centrala, aerul condiționat și până la frigider, totul poate intra în categoria device-urilor smart. Marele avantaj astăzi, spre deosebire de acum 10 ani, este că toate pot fi controlate prin telefonul mobil.
Să faci o rezervare la restaurant fără să atingi telefonul
Serviciile de comandă vocală au fost exploatate și de către unele restaurante, care permit să faci rezervare online doar comunicând vocal cu telefonul mobil. Nu este un standard acest serviciu, dar putem vedea mai clar în ce direcție vor evolua lucrurile.
Să te joci online
Dacă la început jocurile pe smartphone erau super simple, iar Angry Birds și FarmVille reprezentau adevăratele repere, acum poți juca pe telefonul mobil online împotriva altor utilizatori ca tine. „Call of Duty: Mobile” este un astfel de exemplu, iar motivul pentru care orice user are la dispoziție acest lucru este puterea de procesare a telefonului, care azi e mult mai mare față de acum 10 ani.
Stream-uri live 4K
Deși în 2010 apărea telefonul HTC Evo 4G, acesta nu avea tocmai 4G pe el, ci un 3G mai rapid. Putea să livreze un transfer de date de maximum 10Mbps, însă de cele mai multe ori trebuia să te mulțumești cu 3Mbps sau 6Mbps, în cazurile fericite.
Astfel, nu existau clipuri 4K, pentru că nu puteau fi transmise live pe net. Dacă un clip HD necesită o viteză de transfer de 5Mbps, unuia 4K îi trebuie o viteză de 5 ori mai mare.