10 funcții ale noului Samsung Galaxy Z Fold3 5G pe care ar trebui sa le încerci
Lansat în 2021, Samsung Galaxy Z Fold3 5G vine nu doar cu un ecran pliabil, ci și cu o mulțime de funcții atractive. Iată câteva opțiuni pe care merită să le testezi.


Ajustează rata de refresh a ecranului
Să începem cu o funcție mai simplă. O găsești și pe alte telefoane și este utilă mai ales atunci când vrei să-ți protejezi bateria. Ambele ecrane de pe Galaxy Z Fold3 au o rată de refresh de 120Hz care este dinamică. Cu alte cuvinte, ecranele pot ajusta automat cât de repede se reîmprospătează conținutul, pe baza activității tale pe ecran. Să spunem că citești acest articol de pe telefon. Atunci rata de refresh nu va fi foarte mare. Poate, undeva la 10-60Hz, însă dacă te joci sau urmărești un video, ecranele se vor adapta la 120Hz.
Când te angajezi în activități mai statice, rata de refresh se va încetini pentru a menține bateria. De aceea, dacă nu ai taskuri foarte dinamice și vrei să prelungești durata de viață a bateriei, este recomandat să reglezi afișajul din Setări > Display (Afișare). De acolo, selectează „Motion Smoothness” și, apoi, una dintre funcțiile „Adaptive” sau „Standard”.
Prelungește durata de viață a bateriei cu Dark Mode
Pentru că tot am vorbit despre baterie, o altă modalitate de a economisi durata ei este să treci pe Dark Mode. Tot din Settings > Display (Afișare) > în partea de sus a paginii, există butonul Dark Mode. De aici, poți ajusta inclusiv intensitate modului întunecat. Apoi, din setările Dark Mode activează opțiunea „Turn on as scheduled” și selectează „Sunset to sunrise” sau „Custom schedule”, în funcție de preferințele tale.
Flex Mode pe Galaxy Z Fold3
Flex Mode împarte ecranul în jumătate, transformând partea superioară într-o zonă de vizionare, iar partea inferioară într-un panou de control. Funcționează excelent pe aplicații precum YouTube. Practic, Flex Mode îți ordonează conținutul pentru a-l putea urmări mai bine. Pentru a activa această opțiune, tot ce trebuie să faci este să pliezi display-ul la un unghi de 90 de grade. Aplicațiile care acceptă Flex Mode vor rula automat, însă există și excepții la care Samsung încă lucrează.
Rulează mai multe aplicații în același timp
Pentru unii, multitasking-ul înseamnă productivitate, pentru alții, chin. Oricum ar fi, Samsung a introdus funcția Multi Active Window atât pe Z Flip, cât și pe Z Fold, în ideea că, pe un ecran așa generos, poți efectua mai multe task-uri, poți urmări mai multe aplicații sau site-uri în același timp. Practic, poți lasă telefonul să ruleze un videoclip în timp ce cauți fotografii sau un document pe care să îl trimiți pe mail. Iată un scurt tutorial despre cum să activezi multitaskingul pe Fold3:
Folosește opțiunile din Taskbar
Probabil că cei de la Samsung s-au inspirat într-un mod bun de la Windows și au creat pe Galaxy Z Fold3 ceva asemănător cu bara de activități. Practic, în dreapta ecranului, ai o bară verticală din care poți deschide mai multe aplicații și poți seta opțiunile de multitasking. Poți edita această bară în funcție de preferințele tale. Configurările pentru Taskbar le poți găsi în Settings > Advanced Features > Labs.
Descoperă ce poți face cu un S Pen
La fel ca Samsung Note 20 Ultra 5G, Galaxy Z Fold3 vine cu posibilitatea de a atașa suportul pentru S Pen. Este bine de știut că S Pen-ul nu funcționează fără câteva setări. Mai exact, atunci când atingi display-ul, în partea dreaptă a ecranului, va apărea o pictogramă mică, în formă de creion. Dacă apeși cu S Pen-ul pe acea pictogramă ți se va afișa un meniu cu mai multe opțiuni: Create Note, View All Notes, Smart Select, Screen Write și altele. Alte configurări le poți face din Settings > Advanced features > S Pen.
Ia notițe direct pe display-ul telefonului
Există multe lucruri pe care le poți face cu un S Pen, printre care și posibilitatea de a-ți nota ideile pe telefon, fără a fi nevoie să aprinzi display-ul. Cei care au Galaxy Note știu deja de această opțiune numită și Memo Off-Screen. Pentru a crea un Memo Off-Screen pe Galaxy Z Fold3, trebuie doar să apeși pe butonul de pe S Pen (pictograma mică în formă de creion din dreapta ecranului) și să atingi afișajul principal al telefonului, unde poți scrie rapid orice „to do list” ai în minte. Așa că te poți lipsi de stickerele cu notițe împrăștiate pe birou. Memo Off-Screen este mai practic.
Folosește Drag & Split
Pe lângă funcția Multi Window pe care am prezentat-o deja, există și funcția Drag & Split care îți permite să deschizi mai multe ferestre într-o singură aplicație. De exemplu, în timp ce citești acest articol, poți deschide clipurile de mai sus, fără să ieși din articol. Pe lângă browserul Samsung, poți utiliza Drag & Split și în Samsung Message, MS Office și One Note
Folosește funcția App Pairs
Dacă prin bara de activități poți accesa aplicațiile preferate, prin funcția App Pairs poți lansa două aplicații împreună, în același timp. Astfel că poți asocia oricând două dintre aplicațiile pe care le utilizezi cel mai des, de exemplu galeria foto cu o aplicație de messenger unde trimiți frecvent poze prietenilor tăi.
Utilizează aplicațiile chiar și cu Galaxy Z Fold3 „închis”
Atât pe Z Flip3, cât și pe Fold3 poți utiliza aplicații chiar și atunci când telefonul este pliat. De exemplu, poți continua un video call Google Duo chiar dacă telefonul este „închis”, cu display-ul oprit. Chiar și cu telefonul pliat poți folosi camera foto, apelurile video, playerul video, ceasul, calendarul, YouTube și Google Duo. Pentru a activa această funcție, intră în Settings > Display (Afișare) > Continue apps on cover screen. De aici, atinge comutatorul de lângă aplicațiile care vrei să ruleze chiar și cu telefonul pliat.